OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2011. december 20., kedd 09:32

Akkreditált vizsgálat bizonyítja, hogy biztonságban van a Duna és a környék élővilága Almásfüzitőn
    Budapest, 2011. december 20., kedd (OTS) - A Tatai Környezetvédelmi Zrt. sajtóközleményben jelentette be, hogy 2011. december 8-án akkreditált laboratóriummal mintát vetet az almásfüzitői vörösiszap tározó melletti talajból, hogy megállapítsa a rendkívül sekély Duna mederben jelentkező kisméretű, barnás elszíneződések okát. A Tatai Zrt. feltételezte, hogy az extrém alacsony vízállás esetén a Duna más szakaszain is látható kisebb barnás foltokat a Környezetvédelmi Felügyelőség 2003-as, hasonlóan extrém alacsony vízállás idején végzett vizsgálati eredményével megegyezően, a talajból kiázó oldott humuszos anyag okozza. A közlemény tartalmazta, hogy a vizsgálat eredményét a Tatai Zrt. nyilvánosságra hozza.

    A mai napon megérkezett a NAT-1-1398-2008 számon, magyar és nemzetközi szabványok szerint akkreditált Wessling Hungary Környezetanalitikai Laboratórium 2011/K/6728 munkaazonosító jelű, 132653/1 számú vizsgálati jegyzőkönyve. A talajszelvényből száz méterenként, összesen 12 helyen, nemzetközi és a hazai standardok szerint történt mintavétel eredménye igazolja a Tatai Környezetvédelmi Zrt. korábbi feltételezését. A mintavételi helyenként 12-12 komponensre elvégzett, összesen 144 vizsgálat közül már csak egy mintavételi ponton, két szennyező anyag értéke haladja meg némiképp (1,3-, illetve 1,5-szörös mértékben) a természetes   talajokra vonatkozó "B" határértéket. Ez erőteljes környezeti állapot javulást bizonyít.

A mintavétel eredménye teljes egészében megnyugtató, bizonyítja, hogy biztonságban van a Duna és a környék élővilága Almásfüzitőn. A jegyzőkönyvet a Tatai Környezetvédelmi Zrt. teljes terjedelmében nyilvánosságra hozza a www.tkv.hu honlap  Hatósági ellenőrzések   oldalán.

A Greenpeace környezetvédő szervezet is végzett mintavételt Almásfüzitőn. Erről 2011. december 16-án kiadott nyilatkozatuk elismeri, hogy az általuk vett minták sem tartalmaznak semmiféle határértéket meghaladó toxikus szennyeződést a Duna meder kisebb barnás elszíneződéseinél. Ugyanakkor nyilatkozatuk egyéb területre vonatkozó, szakmailag megalapozatlan állításaival kapcsolatban kénytelenek vagyunk megjegyezni a következőket.

A Greenpeace jegyzőkönyvből kiragadott részeket tett közzé, amikből olyan alapvető információk hiányoznak, amelyek nélkül a vizsgálati eredmény szakmai szempontból nem ítélhető meg. Nem közlik a mintavétel pontos idejét, helyét, a mintavétel akkreditált státusát és főként a vizsgálati módszereket, azok szabványszámát. A Greenpeace közlemény megsérti az akkreditálási előírásokat azzal is, hogy nem közli, rendelkezik-e a laboratóriumtól az előírásoknak megfelelő írásbeli engedéllyel a szakanyagból részletek kiragadására, ugyanis  a laboratórium engedélye nélkül a vizsgálati jegyzőkönyv csak teljes terjedelmében sokszorosítható . Az akkreditált laboratóriumok és a közvélemény számára ez a garancia arra, hogy vizsgálati eredményeket a szakmai előírásoknak megfelelően, manipuláció nélkül hozzák nyilvánosságra.

A Greenpeace által közölt adatok nem beazonosíthatóak. Nem közlik, hogy a kiragadott szöveg  melyik jegyzőkönyv része - a jegyzőkönyvszám nem azonos a munkaszámmal -, melyik oldalon szerepel stb. A fentiek nélkül az anyag félretájékoztatásra alkalmas.

A jegyzőkönyv teljes egészében letölthető:
http://sajtoszoba.tkv.hu/components/com_smnr/shared/tkv/documents/Hat%C3%B3s%C3%A1gi%20vizsg%C3%A1lat%20jegyz%C5%91k%C3%B6nyve.pdf


Budapest, 2011. december 19.

További információk:

Cseszregi Róbert
szóvivő
30-570-4939
cseszregi.robert@tkv.hu
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.