OTS Üzleti Sajtószolgálat
2023. május 28. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. május 2., hétfő 09:50

Újabb NAV botrány: Azok az újlakás építők, akik a NAV állásfoglalásait, számpéldáit alkalmazzák, adócsalást követhetnek el.
    Budapest, 2016. május 2., hétfő (OTS) - Az új lakás építők az "áfa-lenyelés" alátámasztására a NAV állásfoglalásaira hivatkoznak. Pedig közismert, hogy az Alkotmánybíróság rögzítette: a NAV állásfoglalás egy szakmai vélemény, kötelező erővel nem bír, erre bíróság, vagy más hatóság előtt megalapozottan hivatkozni nem lehet.

    Korábban így nyilatkozott a NAV:

"Az új lakásokra már kifizetett, 27 százalékos áfával számított előlegeket nem érinti az áfa csökkentés, aki már 2015-ben leszerződött az új lakására és előleget is fizetett korábban, az csak a vételár maradék, jövőre esedékes részére érvényesítheti a kedvezményes, 5 százalékos áfát."

Ez hatalmas sületlenség! Az előleg még nem kerül árbevételként könyvelésre. Szélsőséges esetben, ha valaki 2015-ben már kifizette a teljes lakásárat vételárelőlegként, akkor a NAV számpéldái szerint a végszámlába már csak a különbözetet, azaz NULLA forintot kellene a teljesítéshez kötni. Aki így bocsájtja ki a végszámlát, az a teljes lakás nettó árbevételét eltitkolja, és a Büntető törvénykönyvbe ütköző, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást üzletszerűen követheti el. A "NAV módra" kitöltött számla sokba kerülhet a beruházóknak, kivitelezőknek. Könnyen büntetőeljárás kellős közepén találhatják magukat. Hiába hivatkoznak majd "hivatalos NAV állásfoglalásra".

A végszámlában el kell számolni az előleggel. Persze nem úgy, ahogy a NAV sugallja. A végszámlának a lakás teljes vételárát kell tartalmazni, levonva belőle a korában megfizetett előleget. Ellenkező esetben az előlegre jutó árbevételt eltitkolja a kivitelező, beruházó. Az igazság pillanata a végszámlával jön el. Abból az okleveles adószakértő számára minden csalás, megtévesztés kiderül. Alapos elemzést kíván.

Angyal József okleveles adószakértő,  +36/20-942-9386 www.angyalado.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.