OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2016. január 19., kedd 09:33

Járványszerűen terjed Magyarországon az adózási analfabétizmus. Már a NAV-ot is elérte az 5 százalékos új lakás áfa kapcsán.
    Budapest, 2016. január 19., kedd (OTS) - A folyamatban lévő lakásépítési szerződéseknél az ingatlanosok kitalálták azt a szamárságot, hogy ha bruttó árban egyeztek meg, akkor a vevőt illető áfa csökkentést lenyúlhatják.

    Nem létezik ugyanis önálló bruttó ár, így megegyezni sem lehet abban. Jegyezzük meg, a bruttó összeg mindig két részből áll. A Számviteli törvény szerinti nettó árbevételből és az Áfa törvény szerinti áfából. Ha a bruttó árból nem lehetne egyértelműen meghatározni a nettó összeget, akkor az eladó nem tudna számlát kibocsátani, illetve nem tudná könyvelni a befolyó bevételt. A vevő az áfával növelt összeget fizeti meg. Ebből a nettó összeg képezi az eladó árbevételét, az áfát csak tovább utalja. Az áfával kapcsolatosan az eladó csak a postás szerepét tölti be. Az ingatlanosok most megpróbálják eljátszani a lopós postás szerepét, ám valójában egy sajátos áfát csalást követnek el. Az áfát nem a költségvetéstől, hanem az újlakás vásárlótól lopják el.

Adózási analfabéta, aki azt állítja, hogy létezik olyan bruttó ár, melyből nem következik egyértelműen a szerződéskötéskor a nettó összeg.
Adózási analfabéta, aki azt állítja, hogy az áfa csökkentése esetén nem csökken a bruttó ár.
Adózási analfabéta, aki azt állítja, hogy a 2015-ben megfizetett előlegen, foglalón 2016-ban marad a 27 százalékos áfa.
Adózási analfabéta, aki azt állítja, hogy a megfizetett előlegnek, foglalónak, vételárrészletnek csak a nettó összegét kell beszámítani a végszámla összegébe.

A NAV a honlapján közzétett állásfoglalásával csatlakozott az adózási analfabétákhoz. A számpéldáit felejtsük el. Arra egy általános iskolás is elégtelent kapna. Inkább szívlelje meg mindenki a következő számpéldát. 2016-ban előleg (vételárrészlet) fizetési kötelezettsége van a vevőnek és például 6.350 ezer forint bruttó összegben szerepel a szerződésben. Ezt el kell osztani 1,27-tel, így megkapjuk az eladót megillető nettó összeget, azaz 5 millió forintot. Erre számítsuk fel az 5 százalék áfát és 5.250 ezer forintot utaljunk át. A vevőnek az átutalt vételárrészletről számlát kell kiállítania. A számlában 5 millió forint nettó összegnek és 250 ezer forint áfának kell szerepelnie. Az eladó legfeljebb azért reklamálhat, hogy postásként nem sikerült ellopnia azt az áfát, amiről a jogalkotó a vevő javára lemondott. A végleges megoldás azonban az, ha a Ptk. 6:191.§ (4) bekezdésnek megfelelően a vevő egyoldalú szerződésmódosítás keretében segít a számolásban az eladónak és átszámolja a szerződés bruttó összegét az áfa változásnak megfelelően. Ehhez nyújt segítséget a www.angyalado.hu weblapomon bárki számára díjmentesen elérhető kalkulátor és a témában írt szakcikkeim.

Angyal József matematikus, okleveles adószakértő, +36/20-942-9386
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.