OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 28. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2010. február 25., csütörtök 10:22

Tovább működik az APEH pénznyelő automatája!
    Budapest, 2010. február 25., csütörtök (OTS) - Az adóhatóság 53-as személyi jövedelemadó nyomtatványkitöltő szoftvere megjelenése óta jogtalanul von el adóforintokat a magánszemélyektől és az egyéni vállalkozóktól. Ezt az adóhatóság már 4 éve elismerte ( http://nol.hu/archivum/archiv-395815 ), de a hiba kijavításáról nem intézkedett. Ennek elsődleges oka, hogy az így megszerzett bevételi többlet az adóhatósági dolgozók jutalomalapját is növeli az adózók kárára. A nyilvánosság sem segített eddig. Az adóhatóság szóvivője azt állította, hogy kifejezetten az adózók kérték, hogy több adót fizethessenek. http://adozona.hu/blog/20090130_APEH_szofver_adobevallas_hiba_szamitas.aspx

    
    Az APEH most  rátett egy lapáttal . A 0953-as nyomtatványkitöltő szoftver kitöltési útmutatója (48.oldal) a következőket tartalmazza:

"Fontos! Önnek lehetősége van a fentiek szerint kiszámított adójóváírás összegénél alacsonyabb összeget figyelembe venni, a bevallása kitöltésekor. Tájékoztatjuk, hogy ebben az esetben az adóhatóság egyeztetést kezdeményez Önnel az adójóváírás összegének tényleges nagyságáról."

Magyarul, az adóhatóság szerint a magánszemélynek joga van saját magát becsapni és a törvényben rögzítettnél több adót fizetni. A személyi jövedelemadó törvény az év végi adóbevallásban az adójóváírás összegét pontosan meghatározza. Ettől érvényesen eltérni nem lehet! Az adóhatóság megsérti tájékoztatási kötelezettségét, amikor valótlan, a törvény szövegével ellentétes tartalmú kitöltési útmutatót tesz közzé. Arra sincs felhatalmazása, hogy a törvényben egyértelműen rögzített adójóváírás összegéről "egyeztetést kezdeményezzen". A hatályos törvényektől eltérésről egyeztetni nem lehet, azokat végre kell hajtani!

A téma azért aktuális ismét, mert az egyéni vállalkozóknak most kell benyújtaniuk 0953-as bevallásukat. Az egyéni vállalkozókat is megilleti az adójóváírás (bár erről kevesen tudnak), ha 2009-ben táppénzben részesült. A táppénz ugyanis bérjövedelemnek minősül.

Bár a többi magánszemélynek 2010. május 20. a bevallási határidő, a családi pótlékra vonatkozó szabályok Alkotmánybírósági megsemmisítése miatt sokan fogják saját maguk elkészíteni a bevallásukat.

Angyal József okleveles adószakértő
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.