2023. december 1., péntek 09:25

A Nyírbogdányi Idősek Otthona és konyha, valamint kunmadarasi református oktatási-nevelési intézmény energetikai korszerűsítése
    Nyírbogdány, 2023. december 1., péntek (OTS) - Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatással valósult meg több intézmény energetikai korszerűsítése a Tiszántúli Református Egyházkerület területén. Az Egyházkerület által a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Program keretében 284 498 976 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Nyírbogdány Református Egyházközség Sion Idősek Szeretetotthona "A" és "B" épületének, valamint a Nyírbogdány Református Egyházközség konyhájának és a Kunmadarasi Általános Iskola épületének energetikai korszerűsítésére. A projekt lehetővé tette, hogy az intézmények megújult vonzó környezettel várják az egyházkerület lakosait, a szolgáltatásokat igénybe vevőket, az egyházkerület gyermekeit, hozzájárulva a Széchenyi 2020 program kitűzött céljainak eléréséhez is.

    A fejlesztés során az épületek külső határoló elemeinek szigetelése, nyílászáróinak cseréje, valamint az elavult fűtési rendszerek modern kondenzációs kazánokkal történő korszerűsítése valósult meg, melynek hatására az intézmények energetikailag korszerűsödtek, passzív energiahatékonysági mutatójuk javult és megfelelnek az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet előírásainak.

A fejlesztés során az épületek külső határoló elemeinek szigetelése, nyílászáróinak cseréje, valamint az elavult fűtési rendszerek modern kondenzációs kazánokkal történő korszerűsítése valósult meg, melynek hatására az intézmények energetikailag korszerűsödnek, passzív energiahatékonysági mutatójuk javul és megfelelnek az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet előírásainak.

Az épületek homlokzatainak hőszigetelése polisztirollapos homlokzati hőszigetelő rendszerrel történt, nemes vakolat színezéssel. A padlón távozó hő mennyiségét lábazati polisztirol lapokkal történő szigeteléssel csökkentettük, míg a mennyezet szigetelését a födémre helyezett üveggyapot-paplan terítéssel valósult meg. A nyílászárókat korszerű, hőszigetelt ablakokra és ajtókra cseréltük.

Az energia megtakarítás költségcsökkentő hatása az egyik legfőbb számszerűsíthető eredmény a környezeti terhelés csökkentése mellett.

A kivitelezési munkálatok az egyes helyszíneken szakaszosan, folyamatosan, 2020-tól kezdődtek, és az utolsó simítások 2023-ban fejeződtek be.

A projekt összegző adatai:
Projekt címe: A Nyírbogdány Idősek Otthona és konyha, valamint kunmadarasi református oktatási-nevelési intézmény energetikai korszerűsítése
Projekt azonosító száma: KEHOP-5.2.3-16-2017-00087
Elnyert támogatás: 284.498.976.-Ft
Bővebb információ: http://https://ttre.hu/kategoria/23/palyazatok
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.