OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. július 8., kedd 10:44

Végérvényesen kiderült: a Kúria-bírók szakmailag alkalmatlanok adóügyek elbírálására. Be kellene engedni végre a szakértelmet a tárgyalóterembe.
    Budapest, 2014. július 8., kedd (OTS) - Az adóügyekben ítélkező bírók évek óta saját tudatlanságuk foglyai azzal, hogy az okleveles adószakértők speciális adózási szakértelmét kizárják a tárgyalóteremből.

    Az eddigi alkalmatlansági bizonyítványok:

    - Áfa ügyekben az Európai Unió Bíróságának kellett kimondania, hogy az adóhatóság és a bíróságok az áfa levonás jogsértő korlátozásával téves nemzeti gyakorlatot folytatnak.
     - Az aukciós portálokon folytatott internetes kereskedelem körében a Kúria jogegységi döntésében az általános jogelvekből azt vezette le, hogy három feltétel együttesen akkor is teljesül, ha ebből kettő nem teljesül.
    - Elengedett követelés (tagi hitel) esetében - ami a Számviteli törvény szerint rendkívüli bevétel - tévesen vagyonszerzési illetéket állapítanak meg.
    - A vagyonosodási vizsgálatokban a Kúria korábban helytállónak minősítette a jogszabályi alapok nélküli készpénz-egyenleg módszert.

Nemrég tette közzé összefoglaló jelentését a vagyonosodási vizsgálatokra Dr. Lomnici Zoltán vezetésével alakult jogelemző csoport. A jogelemző csoportban olyan bírók vettek részt, akik többségükben saját munkájukat bírálták el és megállapították, hogy remekül dolgoztak. A javasolt törvénymódosítások a teljes hozzá nem értésről, a jogszabályismeret hiányosságairól tanúskodnak. A www.angyalado.hu weblapomon az összegző vélemény legnagyobb baklövéséit tárom fel. A javasolt jogszabályváltozások ugyanis elképesztőek: "Célszerű egy olyan szabály megalkotása lenne, amely kizárná az ún. teljességi nyilatkozat tételét az ellenőrzési eljárás megkezdésekor." Ezzel a Kúria-bírók megvonnák a magánszemély jogát attól, hogy nem adóköteles bevételeiről a becslés feltételeinek vizsgálata előtt nyilatkozhasson, amikor még nincs fordított bizonyítási teher. Nem jogszabályváltozásra lenne szükség, hanem arra, hogy a Kúria-bírók tiszteletben tartsák a hatályos jogszabályokat és ne sértsék meg folyamatosan Magyarország Alaptörvényét azzal, hogy jogszabállyal ellentétes kötelező magatartási szabályt alkotnak. Szó sem esik ugyanis a jogszabályi háttérről. Nem véletlenül, mert a készpénz-egyenleg módszernek nincsenek jogszabályi alapjai. A készpénz-egyenleg módszer fiktív forráshiány megállapításra alkalmas. Nézzünk erre egy példát: A házaspárnak közös bankszámlája van. A férj bankszámlájára érkezik az adózott fizetése. Ezt a feleség veszi fel a közös bankszámláról, majd - annak elköltése nélkül - a férj fizeti vissza a közös bankszámlára. A Kúria által jóváhagyott törvénytelen módszer alapján a férj személyi jövedelemadó törvény szerinti jövedelme a feleség bevétele és a férj kiadása.
Talán mégsem az elmúlt évek téves, jogszabályellenes bírsági gyakorlatát kellene elemezni, hanem a hatályos jogszabályokat. Adott a megoldás arra, hogy a bírók beengedjék a szakértelmet a tárgyaló terembe: az igazságügyi adó- és járulékszakértők közül törölni kellene a csak adószakértő igazolvánnyal rendelkezőket. Ettől kezdve szakkérdéssé válhatna az adójogszabályok értelmezése. Persze ekkor a Kúria-bírók már nem saját ítéleteikben gyönyörködnének, hanem az adószakmai vélemények és a jogszabályok is teret kapnának.

Angyal József okleveles adószakértő,  www.angyalado.hu
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.