2024. március 28. csütörtök

2014. július 8., kedd 10:44

Végérvényesen kiderült: a Kúria-bírók szakmailag alkalmatlanok adóügyek elbírálására. Be kellene engedni végre a szakértelmet a tárgyalóterembe.
    Budapest, 2014. július 8., kedd (OTS) - Az adóügyekben ítélkező bírók évek óta saját tudatlanságuk foglyai azzal, hogy az okleveles adószakértők speciális adózási szakértelmét kizárják a tárgyalóteremből.

Az eddigi alkalmatlansági bizonyítványok:

- Áfa ügyekben az Európai Unió Bíróságának kellett kimondania, hogy az adóhatóság és a bíróságok az áfa levonás jogsértő korlátozásával téves nemzeti gyakorlatot folytatnak.
     - Az aukciós portálokon folytatott internetes kereskedelem körében a Kúria jogegységi döntésében az általános jogelvekből azt vezette le, hogy három feltétel együttesen akkor is teljesül, ha ebből kettő nem teljesül.
    - Elengedett követelés (tagi hitel) esetében - ami a Számviteli törvény szerint rendkívüli bevétel - tévesen vagyonszerzési illetéket állapítanak meg.
    - A vagyonosodási vizsgálatokban a Kúria korábban helytállónak minősítette a jogszabályi alapok nélküli készpénz-egyenleg módszert.

Nemrég tette közzé összefoglaló jelentését a vagyonosodási vizsgálatokra Dr. Lomnici Zoltán vezetésével alakult jogelemző csoport. A jogelemző csoportban olyan bírók vettek részt, akik többségükben saját munkájukat bírálták el és megállapították, hogy remekül dolgoztak. A javasolt törvénymódosítások a teljes hozzá nem értésről, a jogszabályismeret hiányosságairól tanúskodnak. A www.angyalado.hu weblapomon az összegző vélemény legnagyobb baklövéséit tárom fel. A javasolt jogszabályváltozások ugyanis elképesztőek: "Célszerű egy olyan szabály megalkotása lenne, amely kizárná az ún. teljességi nyilatkozat tételét az ellenőrzési eljárás megkezdésekor." Ezzel a Kúria-bírók megvonnák a magánszemély jogát attól, hogy nem adóköteles bevételeiről a becslés feltételeinek vizsgálata előtt nyilatkozhasson, amikor még nincs fordított bizonyítási teher. Nem jogszabályváltozásra lenne szükség, hanem arra, hogy a Kúria-bírók tiszteletben tartsák a hatályos jogszabályokat és ne sértsék meg folyamatosan Magyarország Alaptörvényét azzal, hogy jogszabállyal ellentétes kötelező magatartási szabályt alkotnak. Szó sem esik ugyanis a jogszabályi háttérről. Nem véletlenül, mert a készpénz-egyenleg módszernek nincsenek jogszabályi alapjai. A készpénz-egyenleg módszer fiktív forráshiány megállapításra alkalmas. Nézzünk erre egy példát: A házaspárnak közös bankszámlája van. A férj bankszámlájára érkezik az adózott fizetése. Ezt a feleség veszi fel a közös bankszámláról, majd - annak elköltése nélkül - a férj fizeti vissza a közös bankszámlára. A Kúria által jóváhagyott törvénytelen módszer alapján a férj személyi jövedelemadó törvény szerinti jövedelme a feleség bevétele és a férj kiadása.
Talán mégsem az elmúlt évek téves, jogszabályellenes bírsági gyakorlatát kellene elemezni, hanem a hatályos jogszabályokat. Adott a megoldás arra, hogy a bírók beengedjék a szakértelmet a tárgyaló terembe: az igazságügyi adó- és járulékszakértők közül törölni kellene a csak adószakértő igazolvánnyal rendelkezőket. Ettől kezdve szakkérdéssé válhatna az adójogszabályok értelmezése. Persze ekkor a Kúria-bírók már nem saját ítéleteikben gyönyörködnének, hanem az adószakmai vélemények és a jogszabályok is teret kapnának.

Angyal József okleveles adószakértő,  www.angyalado.hu