2024. május 8. szerda

2014. június 25., szerda 09:02

Tiszta orosz est a Margitszigeten - Sztravinszkij két egyfelvonásosával érkezik a Moszkvai Klasszikus Balett
    Budapest, 2014. június 25., szerda (OTS) - 2014. június 27-én a Tavaszi áldozat és a Tűzmadár című balettekkel vendégszerepel a Moszkvai Állami Akadémiai Klasszikus Balett Színház társulata a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadásokat a Bolsoj két egykori sztárja, Natalija Kaszatkina és Vlagyimir Vasziljov koreografálta.

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

A XX. század elején Sztravinszkij a párizsi emigrációban alkotó Gyagilev impresszárió megrendelésére három művet írt, melyekkel nemzetközi hírnévre tett szert. A Tavaszi áldozatot 1913-ban mutatta be az Orosz Balett Nizsinszkij koreográfiájával, és hatalmas botrányt kavart. A nézők kifütyülték az előadást, mégis ezt tartják a modern balett megszületésének, amely alapjaiban változtatta meg a zene és a tánc ritmusszerkezetről alkotott képét. Az ősi Oroszország pogány szertartásairól megálmodott vízió a mai napig elbűvöli a nézőket.

Az 1910-ben Mihail Fokin koreográfiájával bemutatott Tűzmadár az egyik legnépszerűbb és legtöbbet játszott balettzene, amely a kezdetektől számos komponista munkájára volt hatással. A klasszikus európai és orosz népmesei elemeket és népzenei motívumokat felhasználó mű az örök ellentét, a jó és a rossz harcáról szól.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Moszkvai Klasszikus Balett hagyományos előadásában tekinthető meg a két remekmű. A kiváló kondícióban lévő társulat a nagy orosz balettiskola, a Bolsoj két egykori sztárja, Natalija Kaszatkina és Vlagyimir Vasziljov autentikus, a néptánc elemeit is ötvöző koreográfiájával mutatkozik be a Budapesti Nyári Fesztiválon, amely az elmúlt évtizedekben bejárta a világot.

További információ: www.szabadter.hu