OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. április 22., kedd 09:06

Hiába görcsölt a NAV. Mégsem kell önálló tevékenységből származó jövedelemként bevallani a 2012 előtti ingó értékesítést. Íme a megoldás!
    Budapest, 2014. április 22., kedd (OTS) - A NAV lóvá tette a Kúriát és félrevezetett több mint 1 millió magánszemélyt. Persze ehhez kellett a Kúriánál Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet Kúria-bíró, aki mindent elhitt jogegységi döntés előadó bírójaként a NAV-nak. Kontroll nélkül elfogadta, hogy kedvezőbb adózási helyzetbe lehet kerülni azáltal, hogy valaki nem jelentkezik be szabályszerűen. Pedig a valóság ennek pontosan az ellenkezője: összességében tizedannyi adót kell csak fizetnie annak, aki szabályszerűen bejelentkezik és visszamenőlegesen az alanyi adómentességet választja.

    A NAV május 1-ig adott haladékot a korábbi években ingó értékesítést végzőknek az önellenőrzésre. A www.angyalado.hu weblapon  található kalkulátorral 2008-2013 évekre külön-külön kiszámíthatja, hogy mennyit kellene fizetni ha áfa fizetésre kötelezettként teszi ezt meg, vagy ha alanyi adómentesként. A különbség tízszeres!

Az Adózás rendjéről szóló törvény lehetőséget ad arra, hogy visszamenőlegesen lehessen adószámot kérni. Ezt a NAV is ajánlja. Csak azt hallgatja el, hogy az alanyi adómentesség az adóköteles tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejűleg választható. Tehát visszamenőlegesen is lehet alanyi adómentességet választani! Ehhez a 14T101-es nyomtatványon magánszemélyként adószámot kell kérni, ezzel egyidejűleg a tevékenység kezdetét meg kell jelölni (pl. 2008.01.01), és az alanyi adómentességet kell választani. Ha a magánszemélyek az alanyi adómentes adószám birtokában nyújtanak be önellenőrzést a 2012 előtti évekre, akkor nem teljesül az személyi jövedelemadó törvényben meghatározott üzletszerűség feltétele, mert a szabályszerűen bejelentkezett adóalanynak nem nyílt meg az adólevonási joga.

Az alanyi adómentes adószám igénylése érinti az évi 600 ezer forint alatti bevételt elérőket is. A NAV ügyfélszolgálatán és a NAV-barát adószakértők is megtévesztő információt terjesztik azzal, hogy éves 600 ezer forintos bevétel alatt nincs semmi teendő. Aki ezt elhiszi, az pórul járhat. A NAV álláspontja - a Kúria jogegységi határozatára hivatkozással - ugyanis az, hogy személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség nincs, de - bejelentkezés hiányában - áfa fizetési kötelezettség van. Ezért szabnak ki a revizorok próba vásárlás alkalmával 100-150 ezer forint mulasztási bírságot (adóköteles tevékenység adószám nélküli végzése miatt) éves szinten néhány tíz- vagy százezer forintos bevételt elérőknél is. Ezt is ki lehet védeni az alanyi adómentes adószám visszamenőleges igénylésével.

Angyal József okleveles adószakértő, matematikus   www.angyalado.hu
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.