2024. április 26. péntek

2014. április 18., péntek 14:00

Föld Napja 2014: A hulladékok teljes körének hasznosítása pénzt termel, nem igényel befektetést
    Budapest, 2014. április 18., péntek (OTS) - Magyarországon évente átlagban 5.785.069.422 kg hulladék termelődik. Míg a lakosság által keletkező mennyiség 30 %, addig a jóval jelentősebb 70 % az ipar számlájára írható.

Gyakorlat itthon
A tapasztalatok szerint a cégek a náluk előforduló hulladékok 75%-át hasznosítják valamilyen módon, sajnos azonban még mindig vannak olyan cégek, ahol a hulladéklerakókkal rendelkező multinacionális szolgáltató óriás konténerébe dobják az összes féle hulladékot és még fizetnek is érte, hogy elszállítsák ezt.

"A cégek nagy része fontosnak tartja, hogy figyeljen a hasznosításra, általános tapasztalat szerint környezettudatosan próbálnak eljárni, a kulcs az, hogy ehhez megkapják a megfelelő szakmai segítséget." - mondja Vass Zoltán, hulladékhasznosítással foglalkozó szakember, az Éltex igazgatója.

Win-Win-Win
Ahhoz, hogy egy gyár számára megvalósulhasson a hulladékuk teljes körének hasznosítása a legnagyobb alapossággal szortírozzák a megfelelő gyűjtőbe a hulladékot. Ez azonban még csak a folyamat kezdete, minden termelőüzem számára speciálisan, egyedileg kerül kialakításra a technológia.
A gyárakból kikerülő hulladék útja aztán más és más helyekre vezet.

"Jó példa a kreatív hulladék felhasználásra, amikor egyik partnerünknek javasoltuk, hogy épülő üzemcsarnokához használja annak a cementgyárnak a cementjét, mely az ő hulladékát hasznosítja, így megvalósulhatott a "closed loop" hulladékkezelés, vagyis hogy lehet egy gyár hulladékából termék, majd abból újra gyártócsarnok" - szemlélteti Vass Zoltán mekkora lehetőségeket rejt a hazai gyártó cégeknek a korszerű hulladékhasznosítási technológia.

Ahhoz, hogy ma egy gyártóüzemben megvalósuljon a fent vázolt rendszer, nem szükséges befektetés.
Ha egy cég elavult rendszerrel működik, onnantól kezdve, hogy a szakember által vázolt, innovációként bevezetett hulladékhasznosítási rendszer elkezd működni, extra bevételre tesznek szert.

Kisfilm a hulladékhasznosításról: http://youtu.be/S6c4WY0FaVU