OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. január 20., hétfő 11:57

Az Adótanácsadók Egyesületének közleménye - Adminisztrációt növel a "söralátétes" bevallás a munkáltatóknál
    Budapest, 2014. január 20., hétfő (OTS) - A munkáltatóknak nem csak az év végén meglévő dolgozóiknak, hanem az évközben kilépett (volt) alkalmazottaiknak is összesítő igazolást kell adni január 31-ig, a náluk kapott jövedelemről, a levont adóról. A NAV kitöltési útmutatója azt is "elrendeli", hogy ennek halmozva tartalmaznia kell az előző munkáltató(k)tól kapott bért is, annak ellenére, hogy a törvényből ez nem következik. Mindez az SZJA törvény adónyilatkozatra ("söralátétes" bevallásra) vonatkozó átgondolatlan "egyszerűsítési" szabályozására hivatkozva, megkérdőjelezhető módon történik.

    Sajtóinformációk szerint tavaly 33 ezren adtak be söralátétes bevallást, ami nem érte el a bevallásra kötelezettek 1 százalékát. Nem valószínű most sem tömeges érdeklődés, és ennek növekedése.
A törvény vitatható értelmezése szerint azonban nem csak a "söralátétes" bevallásra jogosultaknak, hanem azoknak is ki kell adni éves összesítő igazolást, akik nem is jogosultak adónyilatkozatra, és már év közben kiléptek. Egyébként kilépésükkor már (ők is) megkapták a jövedelmet tartalmazó adatlapot.

Az adónyilatkozat szándékát értjük, de annak kivitelezését nem tudjuk elfogadni. Elég lenne csak az arra jogosultaknak kiküldeni, mivel csak az adhatja be ilyen formán, aki az új munkahelyének a korábbi munkáltatótól kapott jövedelemigazolást átadta, amit egyébként nem kötelező megtennie. Ha átadta a korábbi igazolást, csak akkor lehet és kell az éves összesítő igazolásra az adónyilatkozat beadás lehetőségét feltűntetnie a (volt) munkáltatónak. De nem, az átgondolatlan szabályozás miatt minden volt dolgozónak meg kell kapnia az összesítőt, mert ellenkező esetben mulasztási bírságra számíthat a vállalkozás!

Az összesített igazolások kilépettek számára történő előállítása, postázása jelentős adminisztrációs terhet jelent a könyvelő vállalkozásoknak, és a munkáltatóknak. Óvatos becslés szerint is a könyvelőknél, vállalkozásoknál ehhez feleslegesen felhasználásra kerül 20-25 tonna papír, terheli őket az előállítás és igazolható postázás költsége, közel 100.000 munkaóra ráfordítással.

Arról az "apróságról" már nem is beszélve, hogy vajon milyen adóbevallásokat fognak beadni azok, akiknek tavaly több munkahelyük volt, és most minden volt munkahelyükről kapnak igazolást, amelyben hol halmozva, hol meg nem halmozva lesz az előző munkahelyükről kapott jövedelem?  Borítékoljuk: a hibás bevallások száma jelentősen nőni fog, tovább növelve a javítások miatti kiadásokat az adóhatóságnál is, és a "behívók" miatt az érintettek kénytelenek lesznek legalább 1 nap szabadságukat a NAV-nál eltölteni.

A törvény általánosságba nem kötelezi a (volt) munkáltatót -csak azok vonatkozásában, akik "söralátétes" bevallást akarnak tenni-, hogy az éves összesítő igazoláson feltüntesse az előző munkahelyéről a dolgozója által hozott bért.

Bár a NAV és az NGM mindent rendben lévőnek tart, úgy gondoljuk, hogy az adóbevallásokhoz szükséges igazolások kiadásának szabályozása, a jelenlegi bevallási rendszer a fentiek miatt, -de nem csak ezért-, teljes felülvizsgálatra szorulna. Sok más egyébbel az adóadminisztrációban.

Adótanácsadók Egyesülete
2014. január 20.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.