2024. április 26. péntek

2013. december 13., péntek 11:02

A Thales megerősíti vezető pozícióját a magyar közlekedési piacon
    Bécs, 2013. december 13., péntek (APA/OTS) - A Thales az Új Széchenyi Terv részeként szerződést kötött a 70 km hosszúságú Gyoma-Békéscsaba-Lőkösháza vonalszakasz modern biztosító- és vonatbefolyásoló berendezésének kiépítésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt-vel. A projekt a Dunántúli Kft-vel együttműködve valósul meg. A szerződés értéke mintegy 80 millió EUR, az EU 85%-os társfinanszírozásával.

"Nyolc évvel a kontinens első ETCS (European Train Control System - európai vonatbefolyásolási rendszer) határátmenetének átadása után a Budapest-Bécs vasútvonalon, ez a projekt, amely eleddig a cég legnagyobb magyarországi munkája, ismét ráirányítja a figyelmet a Thales tapasztalatára és szakértelmére az európai vonatbefolyásolási rendszerek területén" - nyilatkozta Alfred Veider, a Thales Austria ügyvezető igazgatója.

A szerződés felöleli a kétvágányú Gyoma-Békéscsaba vonalszakasz négy állomásának modern ELEKTRA biztosítóberendezését, valamint a vonalszakasz ETCS Level 2 berendezésének központját Békéscsaba állomáson. Az egyvágányú Békéscsaba-Lőkösháza vonalszakaszon ETCS Level 1 vonatbefolyásoló rendszerrel épül ki.
A vonal a kontinens fő vonalaiból felépülő transz-európai közlekedési hálózat IV. korridorának része. Ez a korridor Drezdából Prágán, Bécsen, Pozsonyon, Budapesten és Szófián át Isztambulig vezet.

"Az ETCS technológia egyre több európai vasútvonalon kerül telepítésre. Ez a projekt Magyarországot egy lépéssel közelebb hozza a célként kitűzött magasabb biztonság és kapacitásnövelés eléréséhez, ami a gyorsabb, hatékonyabb, vonzóbb vasúti közlekedés kulcsa. Különös örömre szolgál, hogy szoros osztrák-magyar együttműködés teszi lehetővé számunkra korszerű megoldások megvalósítását Magyarországon" - nyilatkozta Günther Trummer, Thales Vice President CEE & Balkans
Közvetlenül a vasfüggöny lebontása után - több mint 20 éve -, a Thales  úttörő szerepet vállalt a modern biztosítóberendezési technológiák magyarországi meghonosítása terén. Az első szerződések a MÁV-val (Hegyeshalom és Almásfüzitő állomások elektronikus biztosítóberendezéseire) 1995-re nyúlnak vissza. A MÁV, GySEV, BKV területén megvalósított számos sikeres vonatbefolyásolási és vasútbiztonsági projekt bizonyítja a Thales piacvezető szerepét Magyarországon.
A Thales széles körben telepített ETCS megoldásokat úgy Európában, mint a világ más részein. A Thales piacvezető az ETCS kivitelezésében, a telepített rendszerek 27%-ának megvalósítójaként.

A Thales világszerte vezető szerepet tölt be a az Aerospace, Transportation és Defence & Security piacszegmensekben. Az 56 országban mintegy 65 000 főt foglalkoztató  vállalatcsoport bevétele 2012-ben elérte a 14,2 milliárd eurót. Az Több mint 25,000 mérnök és kutató teszi lehetővé a Thales kimagasló képességét a legkomolyabb biztonsági elvárásokat kielégítő berendezések, rendszerek és szolgáltatások kialakítására, kifejlesztésére, megvalósítására. A Thales egyedülálló nemzetközi jelenléte egyedülálló, az egész világon  együttműködik megrendelőivel, partnereivel.

A Thales Austria lefedi a Thales minden üzleti területét Ausztriában, valamint aktív Bulgária, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Makedónia, Horvátország, Szerbia és Albánia területén. A Thales Ausztriában több mint 350 dolgozót foglalkoztat, éves bevétele mintegy 90 millió euró. Alvállakozóival és beszállítóval együtt sok száz magasan kvalifikált munkahelyet tart fenn.

Thales, Transportation
Victoire Chartier