OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 28. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2013. február 18., hétfő 09:52

Döntött a Kúria: alanyi adómentes határig nem üzletszerű az ingó értékesítés, de a NAV ezt még nem tudja!
    Budapest, 2013. február 18., hétfő (OTS) - Régóta tartó vita végére tett pontot, pontosabban egyelőre három pontot ( ) a Kúria az internetes értékesítések adóügyi megítélésében. Az adószakmai vita abban alakult ki Angyal József okleveles adószakértő és az adóhatóság között, hogy 2005-2011 adóévekben milyen jogcímen, milyen adónemekben és mennyi adót kell fizetni.

    A Kúria Kfv.I.35.721/2011/6. számú ítéletében egyértelműen leszögezte, hogy az alanyi adómentes határig nem üzletszerű az ingó értékesítés. Tévedett tehát az adóhatóság, amikor az áfa törvény gazdasági tevékenység fogalmából vezette le az Szja törvény szerinti üzletszerűséget. Tévedett az adóhatóság, amikor az Szja törvény 58.§ (8) bekezdését a 2004-es évre érvényes szöveg alapján vette figyelembe.

    Miért nem tudja a NAV, hogyan döntött a Kúria?
    A Kúria 2013. január 7-én ítéletének csak a látszólag NAV -ra kedvező részét tette közzé elvi állásfoglalásként. A Kúria által közzétett elvi állásfoglalás ugyanis nem tartalmazza a "kisebb részben alapos" részt. Ez csak az ítéletben szerepel. Az ítélet ugyanis részben hatályon kívül helyezte a Pest Megyei Bíróság ítéletének és az alperesi határozatnak azon részét, amelyik az alanyi adómentességi határ el nem érése évében üzletszerűnek minősítette az ingó értékesítést. Ami a felperesnek "kisebb részben alapos" az az aukciós portálokon értékesítést végzők számára átütő siker, a NAV-nak viszont hatalmas szakmai kudarc! Valamennyi folyamatban lévő és már lezárt ügyre kihatással van a Kúria döntése. Azokra az évekre, amelyekben a bevétel nem érte el az alanyi adómentességi határt, nem lehet az üzletszerűséget megállapítani az Szja tv. 58.§ (8) bekezdése alapján. A már jogerősen lezárt ügyekben felügyeleti intézkedés iránti kérelem, illetve perújítási kérelem nyújtható be.
    Közleményem elején jeleztem, hogy csak egy majdnem jó Kúria ítélet született. A Kúria ugyanis az alanyi adómentességi határ feletti bevételi résznél az adózói magatartást vizsgálva a matematikai logika alapvető szabályaival ellentétes következtetést vont le. Arra a téves következtetésre jutott, hogy a konjuktiv feltételek akkor is teljesülnek, ha azok közül az egyik nem teljesül. Mivel több hasonló ügy van folyamatban a Kúria előtt (például dr. Kopinja Mária "alaptörvényes" ítélete), a Kúriának sürgősen ki kellene javítani súlyos logikai a hibáját ítéletében.

Hogy hogyan, azt itt elolvashatja: www.angyalado.hu
Angyal József okleveles adószakértő, matematikus
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.