OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2012. augusztus 16., csütörtök 13:28

Valóban alaptalanok volnának oktatási intézményeinkkel kapcsolatos félelmeink?
    Budapest, 2012. augusztus 16., csütörtök (OTS) - A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) 2012. augusztus 15-én tartott, az egyház veszélyben lévő oktatási intézményeivel kapcsolatos sajtótájékoztatójára az illetékes szaktárca MTI közleményében azzal reagált, hogy a fenntartó aggályai  alaptalanok” – ugyanakkor a minisztérium megállapodási szándékának eleddig semmi kézzelfogható jele nincs.

    A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) 2012. augusztus 15-én, szerdán, 11.00 órakor sajtótájékoztatót tartott, melyre az Egyház az Emberi Erőforrások Minisztériumát is meghívta, amely azonban legfeljebb egy, az ismeretlenségét megőrző munkatárssal képviseltethette magát. A sajtótájékoztatót a közelgő tanév tette elkerülhetetlenné, hiszen az egyház oktatási intézményeiben, mintegy 3000 hátrányos helyzetű gyermek úgy kezdi meg tanulmányait, hogy az illetékes minisztérium mind a mai napig ténylegesen nem mutatott készséget az egyházzal való oktatási megállapodás megújítására.

    A diszkriminatív, és az Alkotmánybíróság előtt a MET és immár az ombudsman által is támadott CCVI. egyházi törvény, több más egyház mellett a MET-et is ellehetetleníti. Ennek következtében az Egyház a hajléktalanokat, időseket és szegényeket ellátó szociális intézményei immár nyolc hónapja küszködnek a más egyházaknak biztosított kiegészítő támogatás nélkül. Most az iskoláink jutottak kritikus pontra.

    A sajtótájékoztató napján, délután 16.15-kor a minisztérium oktatási államtitkársága az MTI útján kibocsájtott közleménye szerint  alaptalanok Iványi Gábornak, a MET elnökének félelmei”, mert  fontosnak tartja a szaktárca, hogy az állam és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közötti együttműködés folytatódjon”. Valóban alaptalanok volnának oktatási intézményeinkkel kapcsolatos félelmeink? Változatlanul furcsálljuk, hogy a tárca MTI közleményén túl semmi kézzelfogható jele nincs a minisztérium megállapodási szándékának. Zavar bennünket az a homályos megfogalmazás is, hogy az  oktatási államtitkárság” a fenntartótól függetlenül biztosítja a pedagógusok és a nevelő oktató munkát közvetlenül segítők bérét az új nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján”, hiszen a bérköltség az alapnormatívának is csupán tört része.

    Nem világos az sem, hogy miről szólna az a  köznevelési szerződés”, melyet a szaktárca a MET-tel  azon tevékenységek vonatkozásában” kötne, melyek  valóban a társadalmi felzárkózást szolgálják”, ugyanis az Egyház oktatási intézményeiben kizárólag halmozottan hátrányos helyzetű tanulók nevelése és oktatása folyik.

    A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nyitott a kormánnyal való korrekt megállapodásra. A megnyugtató megoldást elsősorban abban látnánk, ha az egyházi törvény megfelelő korrekciója által a MET és más egyházak a méltatlanul elvett egyházi státuszukat visszanyerhetnék, és ezzel a rászorulók közötti szolgálatuk is akadálytalanul folytatódhatna.

Budapest, 2012. augusztus 16.

Iványi Gábor
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.