2024. április 29. hétfő

2012. február 14., kedd 14:44

Közlemény – Iványi Gábor elnök lelkipásztor nevében, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Országos Közgyűlése egyhangú megbízásából
    Budapest, 2012. február 14., kedd (OTS) - "...ez a ti órátok, és a sötétségnek hatalma.” (Lukács evangéliuma 22,53) - A Magyar Parlament február 13-ról 14-re virradó éjjel a hajnali órákig tartó vitában, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság előterjesztésére szavazásra készítette elő a 2011. évi CCVI., a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvény módosítását. Ennek során 17 újabb, eddig 2011 nyara óta várakoztatott egyházat, vallási felekezetet ismerne el.

A jelentős szociális és oktatási intézményhálózatot is fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET egyház) nincs az említettek között.

A Parlament szavaz 19 olyan egyházról is, melyek a fent említett bizottság kereszténydemokrata elnökének, Lukács Tamásnak, hivatalos kérésére írásban minden dokumentumot benyújtottak, és egyházi státuszuk fenntartásáról nyilatkoztak. Ők, noha mindenben megfelelnek, még az Alkotmánybíróság előtt vitatott törvény feltételeinek is, egy évig nem is kezdeményezhetik státuszuk rendezését. A MET ebben a körben van nevesítve.

A bizottsági vita során Lukács Tamás elnök kijelentette, hogy nem elég a törvényi megfelelés, a Parlament az egyházi státuszt kegyként adományozhatja annak, akinek akarja. A MET egyház nevében megdöbbenésemnek adok hangot és tiltakozom e törvénytiprás ellen. A bizottsági vita és a plenáris ülésen elhangzott zárszava során Lukács Tamás hamisan állította, hogy úgy nyilatkoztam volna egyházam nevében, miszerint nem kérünk egyházi státuszt. Ilyen nyilatkozatot nem tettem, Lukács Tamás kiforgatja szavaimat, tiltakozom a hazugság ellen.

A MET egyházat, sokkal a rendszerváltás előtt, éveken át tartó üldözés, meghurcolás, kilakoltatás és templomrombolás elszenvedése után, az 1895. évi 43. tv. alapján nyilvánította elismert vallásfelekezetté a Magyar Állam. Az egyháznak ezt a státuszát az 1990. évi IV. tv. megszületése után a Magyar Állam változatlanul fenntartotta és megerősítette, s a bíróság külön kérés nélkül bejegyezte. A MET egyház azóta is folyamatosan működik. Főiskolai, közoktatási és szociális intézményhálózatában több ezer személyről gondoskodik, és mintegy 800 munkahelyet tart fenn. Hamis és törvénytelen döntésével a jelenlegi kormány és parlamenti többség elsősorban az ő sorsukat veszélyezteti.

Lukács Tamás nem titkolta, hogy a MET-tel való nemtelen leszámolás fő indítéka politikai jellegű. A MET egyház nevében tiltakozom a Magyar Kormány és parlamenti többség vallás- és egyházüldöző politikája ellen. Kijelentem, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 30-40 évvel ezelőtt – meghurcoltatások ellenére – kiharcolt egyházi státuszához ragaszkodunk. Azt tőlünk csak törvénytelenül és erőszakkal lehet elvenni.

Budapest, 2012. február 14.

Iványi Gábor elnök lelkipásztor