OTS Üzleti Sajtószolgálat
2023. június 4. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2011. szeptember 30., péntek 13:03

Befejeződött a hazai kutatás és felsőoktatás központi infrastruktúrájának megújítását célzó fejlesztés Közép-Magyarországon
    Budapest, 2011. szeptember 30., péntek (OTS) - Az NIIF Intézet befejezte az ÚMFT/ÚSzT KMOP 4.2.1/A_2 jelű kiemelt projektjének megvalósítását.

    Teljesült a projekt mindhárom célja:
    - az országos kutatási és oktatási célú nagysebességű hibrid számítógép-hálózati infrastruktúra közép-magyarországi szegmensének kialakítása és fejlesztése,
    - szuperszámítástechnikai szolgáltatások fejlesztése az országos rendszer részeként Közép-Magyarországon, továbbá
    - elosztott szövetségi alapú azonosítási és jogosultságkezelési környezetek fejlesztése a közép-magyarországi régióban.

A hálózat fejlesztésének eredményeként létrejött "hibrid hálózat" a hagyományos Internetet a legkorszerűbb dinamikus pont-pont összeköttetésekkel ötvözi. Ez a szolgáltatás hatékonyan támogatja a hozzáférést a nagy értékű kutatási erőforrásokhoz, kísérleti eszközökhöz, szuperszámítógépes kapacitásokhoz, kutatási információkhoz, a távoli kutatási együttműködés eszközeihez, akár a világ különböző részein található egyedi nagyberendezésekhez is (pl. CERN gyorsító és feldolgozó központok).

A hibrid hálózatban alkalmazott DWDM technológia (a fényhullámokra ültetett információk továbbításán alapuló, igen nagy átviteli sebességet biztosító legkorszerűbb technika) rendkívül magas átviteli kapacitást tesz lehetővé - segítségével a leggyorsabb szélessávú technológiák sebességének több mint 1000-szerese érhető el.

Az NIIF Intézet 2011 tavaszán helyezte üzembe telephelyén az ország három nagy vidéki egyetemi központjában telepített szuperszámítógépek alkotta új nagyteljesítményű szuperszámítástechnikai rendszer részeként a közép-magyarországi régióban elhelyezkedő negyedik rendszert. A hibrid hálózat által összekapcsolt négy szuperszámítógép elsősorban olyan tudományos számítások, modellezési és szimulációs feladatok elvégzésére használhatók, amelyek méretük és komplexitásuk révén jelentősen meghaladják az elterjedten használt számítógépek (pl. PC-k) lehetőségeit. Ilyenek például a gyógyszermolekula dokkolási szimulációk, a Föld-típusú bolygók keresése rádiójelek feldolgozása alapján, bonyolult differenciál-, illetve algebrai egyenletrendszerek megoldása, vagy akár informatikai hálózatok működésének az elemzése. A felhasználók munkáját a rendszeren több ingyenesen elérhető szoftvercsomag (Octave, Scibab, FFT, RasMol, Amber, Charm, Gromacs, Xplor, CPMD.x, stb.), valamint licenszelt szoftverek (Maple), illetve korszerű fordítók segítik, "barátságos" szuperszámítástechnikai környezetet biztosítva. A rendszer használata az egyetemek, főiskolák, kutatóintézetek számára teljesen ingyenes.

Az NIIF Intézet közreműködésével jött létre és kezdte meg működését 2010 novemberében Magyarországon a felsőoktatási és kutatási intézmények eduID elnevezésű bizalmi szövetsége, új alapokra helyezve a biztonságos informatikai alkalmazások szempontjából alapvető fontosságú felhasználói azonosítást. A felhasználó azonosítás és jogosultság kezelés szövetségi alapon szerveződő eduID rendszerének előnye, hogy egy intézmény hallgatói, oktatói és kutatói anélkül vehetik igénybe a saját- illetve partner-intézmények szolgáltatásait, hogy ahhoz ismételten regisztrálniuk kellene. Ezáltal növekszik a felhasználók elégedettsége és csökkenhetnek az új szolgáltatások kialakításának és fenntartásának adminisztratív költségei is. Az eduID rendszeren belül a felhasználókat saját anyaintézményük azonosítja, ami nagymértékben elősegíti az intézmények közötti együttműködést, e-learning rendszerek kooperatív kialakítását, közös projektek indítását, valamint a hallgatók és oktatók mobilitását. A kényelemhez hozzájárul továbbá, hogy a felhasználóknak egy-egy munkamenet alatt csak egyszer kell bejelentkezniük ("Single Sign-on") és csak egy jelszót kell megjegyezniük.

A KMOP 4.2.1/A_2 projekt nagy lendületet adott a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Programnak, mely a hazai kutatói és felsőoktatási hálózat fejlesztésének és működtetésének programjaként magyarországi komponensét nyújtja azoknak az e-Infrastruktúráknak, melyek az European Research Area (az Európai Kutatási Térség) infrastrukturális összetevőjét alkotják.

A fentebb bemutatott fejlesztések a kutatás és felsőoktatás elektronikus infrastruktúrájának átfogó fejlesztésére irányuló HBONE+ projekt részei. A fejlesztéseket az NIIF Intézet 2009-2012 között valósítja meg az ÚMFT/ÚSzT által támogatott TIOP 1.3.2 és KMOP 4.2.1/A_2 projektek keretében, Európai Uniós forrás (strukturális alap) bevonásával.

További információ: http://www.hboneplus.hu és http://www.niif.hu
    
    
-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.