OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. június 23. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2024. június 12., szerda 16:40

Megszelídíthető a rák? - Az Óbudai Egyetem tudósai a kiberorvosi kutatásaik eredményeiről adtak számot
    Budapest, 2024. június 12., szerda (OTS) - A smart kemoterápia, személyre szabott inzulinadagolás, automatizált patológiai folyamatok - ezek az Óbudai Egyetem kiberorvosi kutatásainak legkiemelkedőbb eredményei.  Az intézmény Kiberorvosi Kompetencia Központjának (KIKOK) berkein belül megvalósuló "Innovációs szolgáltató bázis létrehozása diagnosztikai, terápiás és kutató célú kiberorvosi rendszerek fejlesztésére" című projektjének záró eseményén tartalmas négy évről adott számot Prof. Dr. Kovács Levente rektor Prof. Dr. Galambos Péterrel, a KIKOK igazgatójával június 10-én. Az egésznapos konferencia és kiállítás alkalmat teremtett az eredmények ismertetésére és a megvalósult gyógyítást és kutatást segítő eszközök, illetve fejlesztések bemutatására. A Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal (NKFIH) Kompetencia Központok Létrehozása - Kutatási Infrastruktúra fejlesztésére pályázatán keresztül támogatott projektet az eseményen az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, Dr. Lengyel László méltatta.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20240612_002.jpg

Az Óbudai Egyetemen folyó kibermedicina-kutatások egyik alappillére a 2016-2021 között zajló, Európai Kutatási Tanács (ERC) által támogatott tumormodellezés és személyre szabott terápiaoptimalizálás fókuszú "Tamed Cancer" (megszelídített rák) elnevezésű kutatási projekt volt - hívta fel a figyelmet bevezető előadásában megemlítve, hogy a 2021 októberében lezárt kutatási projekt az Európai Unió egyik legnagyobb presztízsű, tudományos kiválósági programjának keretében került kiválasztásra. A projektet az Óbudai Egyetemen az Élettani Szabályozások Kutatóközpontja (PhysCon) valósította meg Prof. Dr. Kovács Levente vezetésével. A sikeres ERC pályázat révén az egyetem Kiberorvosi Kompetencia Központja 2020 márciusában kezdte meg működését azzal a céllal, hogy a vállalati innováció és az egyetemi kutató-fejlesztő képesség szinergiáit kihasználva teremtsen új értéket a kiberorvoslás - elsősorban a daganatterápiák és a cukorbetegség különböző területein, tekintetében.

Az ERC kutatási program tematikáját követve a daganatok viselkedésének matematikai modellezése és a "smart terápiás" algoritmusok kidolgozása volt az egyik fő terület, amelyben a PhysCon csoport kutatói vettek részt - tájékoztatott Prof. Dr. Galambos Péter. A másik kiemelt vállalás a cukorbetegséggel kapcsolatos döntéstámogató technológiák fejlesztése. Ez a kutatási vonal kiterjedt az okos eszközök érzékelőiben rejlő lehetőségek kiaknázására, így például a fizikai aktivitás vércukorszintre gyakorolt hatásának becslésére, illetve olyan felhőalapú technológiák létrehozására, amelyek hatékonyan támogatják az okostelefon alkalmazások mögött dolgozó MI algoritmusok fejlesztését és működtetését. A digitális patológiai kutatásokban igazán látványos feladatokat végeztek az egyetem kutatói: a virtuális valóság és a robotika eszközeivel támogatják a patológiai leletek minél hatékonyabb feldolgozását.

A kiberorvosi területen, az Óbudai Egyetem vezető szerepet játszik továbbra is a jó gyakorlatok kialakításában, illetve abban a tekintetben is példamutató volt a projekt, hogy a kezdetektől együttműködtek az ipari szereplőkkel, a felhasználást tesztelő laboratóriumokkal.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.