OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. július 27. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2024. június 11., kedd 14:53

Hogyan hasznosulhat a köldökzsinórvér az autizmus spektrumzavar (ASD) kezelésében 2024-ben?
    Budapest, 2024. június 11., kedd (OTS) - A köldökzsinórvérről ismert, hogy 80 féle onkológiai és hematológiai betegség kezelésében alkalmazható, amit számos tudományos vizsgálat és a 35 éves klinikai gyakorlat is megerősít. Emellett egyre növekszik azoknak a tanulmányoknak a száma is, amelyek a köldökzsinórvér lehetséges felhasználásával foglalkoznak autizmus spektrumzavarral küzdő gyermekek kezelésében.

    Legfontosabb tények:
     -    Az autizmus - más néven autizmus spektrumzavar (ASD)- az agy fejlődésével kapcsolatos állapotok sokszínű csoportja.
     -    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 100-ból 1 gyermek születik autizmus spektrumzavarral.
     -    A jelenleg is folyó klinikai kísérletek eredményei azt mutatják, hogy a saját köldökzsinórvér intravénás felhasználása bizonyos életkorban jelentős javulást hozhat az autizmussal küzdő és 70 feletti IQ-val rendelkező gyermekek számára.

Az agyi bénulás őssejtterápiájának sikere ihlette a kezelés alkalmazását a sokkal gyakoribb ASD esetén. Dr. Kurtzberg csapata a Duke Egyetemen 2014-ben indította el az első olyan klinikai vizsgálatát, amelyben autista gyermekeket kezeltek saját köldökzsinórvérükkel. Bár a vizsgálatnak nem volt kontrollcsoportja, a publikált eredmények jelentős javulást mutattak a Vineland adaptív viselkedés skálán (VABS), valamint a klinikusok által mért skálákon is. A javulás sokkal nagyobb mértékű volt azoknál a gyerekeknél, akik 70 feletti, nem verbális IQ-val rendelkeztek. A vizsgálat eredményei lehetővé tették a 2. fázisú, kettős vak, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatra való áttérést, amely 2020-ban fejeződött be. A 2. fázisú vizsgálat nem mutatott ki különbséget a szociális viselkedésben a köldökzsinórvérrel kezelt és standard kezelésben részesült autista gyerekek között. Az alcsoport elemzések során azonban igazolódott, hogy a köldökzsinórvérrel kezelt, nem értelmi fogyatékos gyermekek kommunikációja, szemkövetése és EEG-mérései javulást mutattak.

A FamiCord Group és azon belül a magyarországi Krio Intézet is azon dolgozik, hogy segítse hozzáférni a családokat a köldökzsinórvérrel történő kezelésekhez, ha van tárolt saját mintájuk és a gyermekük ASD-ben érintett.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.