OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. július 27. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2024. június 10., hétfő 12:03

A Károli Gáspár Református Egyetem, a Rákóczi Szövetség és határon túli mentálhigiénés szervezetek együttműködési megállapodást írtak alá a Kárpát-medencei magyarság lelki egészségének megsegítése érdekében
    Budapest, 2024. június 10., hétfő (OTS) - A Károli Gáspár Református Egyetem és a Rákóczi Szövetség együttműködési megállapodást írt alá 2024. június 6-án csütörtökön, melyben kifejezték és megerősítették a Kárpát-medencei magyarság lelki egészségi (mentálhigiénés) állapotának javítása, lelki- és kapcsolati kultúrájának, valamint egészségmagatartásának fejlődése iránti elkötelezettségüket, és azon szándékukat, hogy a nemzet megmaradását, lelki újjászületését szolgáló értékek és célok mentén a jövőben szakmai együttműködést folytatnak egymással.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20240610_001.jpg

A Károli Gáspár Református Egyetem hálózatépítő programjának hátterét a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézetének Pszichológiai Továbbképző Központja keretében működő négy féléves, oklevelet kibocsátó mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzés jelenti. Ennek keretében Erdélyben (Illyefalván) 2002-től, Budapesten 2003-tól, Felvidéken (Hanván, majd Léván) 2008-tól, Kárpátalján (Beregszászon) 2015-től, a Vajdaságban (Szabadkán) pedig 2020-tól zajlik a képzés. Az eddigi, mindösszesen 51 évfolyamba több mint 2.000 hallgató iratkozott be, 1.500 fő Budapestre és 600 fő valamelyik határokon túli évfolyamba. Jelenleg szerte a Kárpát-medence határon túli régióiban mintegy 550 okleveles mentálhigiénés segítő szakember tevékenykedik, akik a KRE képzésében elsajátított ismereteiket és készségeiket eredeti hivatásuk keretein belül alkalmazzák.

Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora a megállapodás aláírásakor kiemelte, hogy a szolidaritás, a támogatás és a nemzetben gondolkodás jegyében jön létre ez az együttműködés.

Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség elnökeként hozzátette, hogy örömmel csatlakoznak a kezdeményezéshez és hangsúlyozta, hogy az általuk szervezett gyermektáborokban is nagy szükség van a mentálhigiénés szakemberek tudására és munkájára.

Az együttműködésben részt vevő szervezetek közül jelen voltak az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság, a Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség, a Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaság, és az alakuló "Balance" - Vajdasági Magyar Mentálhigiénés Egyesület vezetői is. A képzés megszervezését és a hálózat felépítését Grezsa Ferenc pszichiáter szakorvos, a KRE egyetemi tanára kezdte el és gondozta húsz éven át, és az ő javaslatai alapján dolgozták ki a felek jelen megállapodást is. Jelenleg Kövi Zsuzsanna, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Intézet Pszichológiai Továbbképző Központjának vezetője végzi a szakfelelősi feladatokat. A hálózatépítés támogatására Összetartozás lélekben és Istenben címmel szervezett mentálhigiénés szakmai rendezvényt az egyetem Bagdy Emőke professzor asszonnyal és a Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaság vezetőjével 2024. június 8-án.

Az ünnepélyes aláíráson részt vett Bagdy Emőke professzor asszony is, aki még a Pszichológia Intézet alapítójaként kezdeményezte a mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzés alapítását és örömmel nyugtázta, hogy ilyen gyümölcsöző együttműködés bontakozott ki a Kárpát-medencében, ami ezzel a megállapodással még tovább erősödik.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.