2024. július 27. szombat

2024. május 29., szerda 16:00

Konferencia a Tisza-tó horgászatáról
    Tiszafüred, 2024. május 29., szerda (OTS) - A Tisza-tó horgászatát szervező Tisza-tavi Sporthorgász Kft. 2024. május 24-én nagy sikerű konferenciát rendezett a Tisza Balneum Hotelben, Tiszafüreden.

A konferencián F. Kovács Sándor képviselő úr köszöntötte a résztvevőket és kiemelte a horgászturizmus jelentőségét a Tisza-tó térségének életében. Gratulált a társaság munkájához és kifejezte reményét a folytatáshoz. A képviselő úr Hegedüs Gábor ügyvezetővel közösen jelentette be azt a jó hírt, miszerint azok a magyar horgászok, akik 2022. január 1. óta nem váltottak éves területi engedélyt a Tisza-tóra, 2024. június 1-től fél áron vehetnek éves jegyet.

Virág Tibor, Tiszafüred város alpolgármestere, a kft. tulajdonosi körét képező önkormányzatok nevében magasra értékelte a Tisza-tavi horgászat fejlesztésében az elmúlt 15 évben elért eredményeket.

Hegedüs Gábor ügyvezető előadásában beszélt a Tisza-tó kialakulásáról és az elárasztás utáni évek mesés halállományáról, valamint a horgászat mellett folyamatosan kialakuló turisztikai ágazatokról. Elmondta, hogy az eredményes horgászturizmus szervezésének kulcsa a szoros együttműködés a helyi lakosokkal, a térség vízügyi, természetvédelmi és rendőrségi szervezeteivel. Utalt arra is, hogy a kft. több olyan feladatot is elvégez, amely az egész térségnek hasznos. Ilyen például a rendszeres szemétgyűjtés, a hínárkaszálás, az újabb és újabb horgászhelyek kiépítése és karbantartása, de a Tisza-tó népszerűsítése is. Külön megköszönte munkatársai lelkiismeretes és korrekt munkáját. Zárásként pedig azt is bejelentette, hogy a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. 2025 január 1.-től is folytatni kívánja a Tisza-tó horgászatának és halgazdálkodásának szervezését, és tevékenységeinek megújításához megkezdte a felkészülést.

Következőkben a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. munkatársai tartottak előadásokat egy-egy érdekes szakmai területről.

Juhász Benedek marketing vezető a horgászat Tisza-tavi fontos szerepéről beszélt.

Juhász Máté biológus a horgászati módszerek aktuális trendjeit ismertette, valamint kiemelte, hogy mennyiség helyette a minőségi horgászat lehetőségeit kell fejleszteni.

Papp Gábor ökológus a Tisza-tó halgazdálkodásáról és a társaság kutatási munkáiról beszélt.

A szünet után Bardócz Tamás halgazdálkodási tanácsadó ismertette a kft. következő időszakra tervezett horgászturisztikai és halgazdálkodási stratégiáját, amelyben fontos szerepet kap az illeszkedés a térség természetközeli, csendes turizmusához.

Madár Zsolt, a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója hozzászólásában bemutatta a tervezett, határon átívelő Kishorgász Csereprogramot, amelyben a Hargita megyei és a Tisza-tó térségi gyermekhorgászoknak lesz majd lehetősége megismerni egymás horgászvizeit.

A szakmai előadásokat Tóth Péter építész zárta, aki bemutatta annak az építészeti projektnek a koncepciótervét, amely egy több épületből és építményből álló együttesként, kulturális, tudományos és szakrális kapcsolódást biztosíthat majd a Tisza-tóhoz.

Záró hozzászólásában dr. Pajtók Gábor képviselő úr hangsúlyozta az együttműködések fontosságát. A konferenciát dr. Fazekas Sándor képviselő úr zárta, aki felhívta a figyelmet a Tisza-tó valamennyi turisztikai értékére, utalva arra, hogy ezeket csakis a természeti értékek megőrzésével együtt lehet fejleszteni, majd befejezésként sok sikert kívánt a kft. további munkájához.