OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. július 27. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2024. május 29., szerda 11:52

Meló-Diák: meghaladhatja a 2000 forintot a diákmunkások átlagos órabére 2024-ben
    Budapest, 2024. május 29., szerda (OTS) - Dinamikusan emelkednek a diákmunka-órabérek, a piacvezető Meló-Diák elnök-vezérigazgatója szerint idén már az országos átlag is 2000 forint felett alakulhat.

    A Meló-Diák hálózatában 1772 forint volt az átlagos órabér 2023-ban, ami az előző évi 1470 forinthoz képest 17 százalékos emelkedést jelent - tájékoztatott Kott Zoltán elnök-vezérigazgató. Az évközi adatok - a decemberre "előrehozott" minimálbér-emelés miatt - a szokásostól eltérő mintázatot mutatnak. A minimális órabér decemberben emelkedett 1334 forintról 1534 forintra, és ezt követtek diákórabérek is: a Meló-Diák hálózatában az országos átlag 2023 utolsó hónapjában 1894 forint volt, ami az előző hónaphoz képest 7, az év elejéhez viszonyítva 12 százalékos emelkedést jelent. Év/év alapon decemberben átlagosan közel 26 százalékos volt a növekedés, ebben azonban két minimálbér-emelés hatása is megjelenik - jegyezte meg az elnök-vezérigazgató.

A diákoknak kifizetett órabérek régiónként eltérőek: míg az Alföldön 1640, Dél-Magyarországon pedig 1750 forint, addig Észak-Dunántúlon 1850, Budapesten és Pest megyében pedig 1950 forint környékén mozgott az átlag órabér 2023-ban, az év végén pedig Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Zala vármegyében, valamint a fővárosban és Pest vármegyében már 2023 végén 2000 forint fölött volt az átlag órabér. Kott Zoltán arra számít, hogy 2024-ben a diákok órabére országos átlagban is meg fogja haladni a 2000 forintot.

A piacvezető iskolaszövetkezet adataiból az is kiderül, hogy a diák munkavállalók aktivitása 2023-ban újra megközelítette a COVID előtti szinteket. A fővárosban például 2019-ben összesen közel 2,7 millió órát dolgoztak a diákok a Meló-Diáknál, 2020-ban ez a szám 2 millió alá csökkent, majd növekedésnek indult, és tavaly már újra meghaladta a 2,6 milliót.

Kott Zoltán prognózisa szerint idén nyáron hazánkban összesen nagyjából 120 ezer diák fog dolgozni, közülük mintegy 90 ezren iskolaszövetkezeti keretben. Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás mellett szól az is, hogy a munkavállaló a szövetkezettel köt szerződést, amely abban az esetben is garanciát vállal a megállapodott bér kifizetésére, ha az őt megbízó cég nem fizet - emeli ki a Meló-Diák elnök-vezérigazgatója.

A diákmunka egyre kevésbé idényjellegű, a diákok jelentős része már nem csupán a nyári hónapokban, de az év többi részében is rendszeresen vállal munkát, amiben szerepet játszhat a megélhetés költségeinek emelkedése is. Az ifjú munkavállalóknak Kott Zoltán azt tanácsolja, hogy már jóval a tervezett munkába állás előtt tájékozódjanak a lehetőségekről - így nem maradnak le a legjobb ajánlatokról, és elegendő idejük marad a szükséges adminisztráció intézésére is. Az utóbbi téren nagy segítséget jelent számukra, hogy a Meló-Diák 2024-től már teljesen digitális iskolaszövetkezet, a diákok hiteles, validált elektronikus aláírással intézhetik ügyeiket. "Ha az elektronikus ügyintézés nem lép túl a dokumentumok beszkennelésén, az visszaélésekre adhat lehetőséget. Ezt a veszélyt a Meló-Diáknál minimálisra csökkentettük, a teljes adminisztráció biztonságos csatornákon keresztül, elektronikusan intézhető. De természetesen nem csupán online iskolaszövetkezet vagyunk, az érdeklődő diákok és partnerek országosan 40 irodánkban, személyesen is el tudják érni a Meló-Diákot" - mondta el az elnök-vezérigazgató.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.