OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2024. március 6., szerda 09:50

A SpaceX úttörő klímavédelmi küldetése, pályára állt a MethaneSAT (1. rész)
    VANDENBERG SFB, LOMPOC, Kalif., 2024. március 6., szerda (Business Wire/OTS) - Az első nonprofit szervezet által fejlesztett műhold feltérképezi az eddig nem észlelhető kibocsátásokat, ezzel utat nyit a felelősségre vonás lehetősége és a csökkentés előtt - Csendes-óceáni idő szerint nem sokkal 16:00 óra után a MethaneSAT sikeresen levált a SpaceX Transporter-10 -ről, amely a kibocsátást figyelő berendezést az űrbe szállította. Az úttörő műholdat arra tervezték, hogy segítsen megvédeni a Föld éghajlatát az erős üvegházhatású szennyezőanyagok csökkentésének felgyorsításával, elsősorban az olaj- és gázipari tevékenységekre összpontosítva, amelyek a metán fő forrásaiként ismertek.

        Ez a sajtóközlemény multimédia-tartalommal rendelkezik. A teljes tartalmat itt találja: https://www.businesswire.com/news/home/20240304867299/hu/

     A fotókat, videókat és grafikákat tartalmazó digitális médiacsomag elérhető ITT -https://drive.google.com/drive/folders/1Pg-vnsstE_t22S4AR-U-e-obDMZz7Fd1 .

A globális nonprofit Environmental Defense Fund egyik leányvállalata által kifejlesztett MethaneSAT olyan nagy területeket lefedve fogja látni és számszerűsíteni a teljes metánkibocsátást, és olyan helyeken is azonosítani fogja a nagy kibocsátókat, amire más műholdak nem képesek. A MethaneSAT-től származó adatok lehetővé teszik mind a vállalatok, mind a szabályozó hatóságok számára a kibocsátások nyomon követését. Az érdekelt felek - állampolgárok, kormányok és befektetők - továbbá ingyenesen, közel valós időben férnek hozzá az adatokhoz, és egyedülálló módon lehetőségük van arra, hogy az eredményeket összehasonlítsák a kibocsátási célokkal és kötelezettségekkel.

"A fosszilis tüzelőanyagokkal való tevékenységekből, a mezőgazdaságból és más ágazatokból származó metánszennyezés csökkentése a leggyorsabb módja annak, hogy lassítsuk a felmelegedés ütemét, miközben folytatjuk energiarendszereink dekarbonizációját" - mondta Fred Krupp, az EDF elnöke. "Ehhez arra van szükség, hogy átfogó adatokkal rendelkezzünk a szennyezésről globális szinten. A MethaneSAT teljes egészében bemutatja ennek lehetőségét, mivel a kibocsátást egészen a forrásáig követi."

Krupp a MethaneSAT-et egy 2018-as TED előadáson, a TED Audacious Project részeként jelentette be. Az EDF több mint egy évtizede világelső a metánnal kapcsolatos tudományos kutatásokban és megoldásokban, és előtérbe helyezte a problémát egy forradalmi, 16 független tanulmányból álló sorozat megszervezésével, amely kimutatta, hogy a metánkibocsátás az amerikai olaj- és gázellátási láncban az EPA akkori becsléseihez képest 60%-kal magasabb . A MethaneSAT megvalósítása ezeknek az erőfeszítéseknek a közvetlen eredménye.

"A MethaneSAT legnagyobb erőssége, hogy képes a metán szintjének pontos, nagy felbontású, nagy területeket lefedő mérésére, beleértve a kisebb, szétszórtan elhelyezkedő forrásokat is, amelyek sok régióban a legtöbb kibocsátásért felelősek" - mondta Steven Hamburg, az EDF vezető tudósa és a MethaneSAT projekt vezetője. "A legfontosabb, hogy tudjuk, honnan mennyi metán származik, és hogyan változik a metán mennyisége".

A Földet naponta 15-ször megkerülő MethaneSAT a metánkoncentráció változásait fogja mérni, akár egy a hárommilliárdhoz koncentrációban is. A nagy érzékenység, a nagy felbontás és a széles látószög együtt teszi lehetővé a MethaneSAT számára, hogy a teljes kibocsátást feltérképezze (lásd további részletek itt -https://www.methanesat.org/project-updates/space-the-next-frontier-for-climate-action-and-accountability/)

Ezek az egyedülálló képességek az átláthatóság új korszakát vezetik be az iparágban. Az interaktív kibocsátási adatok bárki számára elérhetőek lesznek közvetlenül a www.MethaneSAT.org weboldalon és a Google Earth Engine -en, amely több mint 100 000 szakértő és elemző által használt első számú térinformatikai adatplatform.

A MethaneSAT megvalósulása teljes egészében köszönhető az EDF adományoknak és az új-zélandi kormánnyal való együttműködésünknek. A MethaneSAT legnagyobb támogatói közé tartozik a Bezos Earth Fund, az Arnold Ventures, a Robertson Foundation és a TED Audacious Project.

"Túl sokáig szemet hunytunk a metánkibocsátás felett, illetve túl nehéz volt azt kimutatni" - mondta Dr. Kelly Levin, a Bezos Earth Fund adatokért és rendszerek változásáért felelős tudományos vezetője. "A MethaneSAT-tel változik a kép, és a tudomány, valamint az adatok kerülnek a középpontba. Fentről látja azt, amit mások nem látnak, a jó szereplőket támogatva és a rosszakat felelősségre vonva. A Bezos Earth Fund büszkén vesz részt ebben a kalandban".

Decemberben az EDF, a Bloomberg Philanthropies, a Nemzetközi Energiaügynökség, az RMI és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának Nemzetközi Metánkibocsátás-megfigyelő Központja együtt csatlakozott egy új, a maga nemében egyedülálló kezdeményezéshez, melynek lényege a vállalatok és a kormányok hatékonyabb elszámoltathatósága a metánkibocsátásuk kezelésére vonatkozóan.

"Ha valamit nem tudunk mérni, akkor azt nem is tudjuk kezelni, és ez minden bizonnyal igaz az éghajlatváltozás hátterében álló egyik legfőbb tényező, a metán csökkentésére is" - mondta Michael R. Bloomberg, az ENSZ főtitkár éghajlatváltozással kapcsolatos törekvésekkel és megoldásokkal foglalkozó különmegbízottja, a Bloomberg LP és a Bloomberg Philanthropies alapítója. "A műhold adatai segítenek majd a metánkibocsátás pontosabb mérésében és a metánkibocsátók feltérképezésében, ezáltal nagyobb átláthatóságot biztosítanak ezen a téren, megadják a vállalatoknak és a befektetőknek a cselekvéshez szükséges információkat, és felelősségre vonásra hatalmazzák fel a nyilvánosságot. (folyt.)



2024. március 6., szerda 09:51

A SpaceX úttörő klímavédelmi küldetése, pályára állt a MethaneSAT (2. rész)
    VANDENBERG SFB, LOMPOC, Kalif., 2024. március 6., szerda (Business Wire/OTS) -

    Amellett, hogy azonosítja egy adott régió kibocsátási forrásait és kibocsátási szintjét, a MethaneSAT lehetővé teszi a kibocsátáshoz köthető veszteségek arányos összehasonlítását a világ főbb olaj- és gázipari régióiban, valamint az adott időre vonatkozó teljesítmény összehasonlítását. A kifejezetten ehhez a küldetéshez kifejlesztett analitika visszavezeti ezeket a kibocsátásokat az adott régión belüli forrásokhoz.

"Konzekvensen azt tapasztaltuk, hogy az erős adatok jelentős erőt képviselnek abban, hogy szilárd szabályozási biztosítékokat kapjunk és a jobb működési gyakorlatokat vezessenek be az iparágban. A jó tudomány megalapozza a jobb döntéseket" - mondta Mark Brownstein, az EDF energiaátalakításért felelős alelnöke.

Januárban a Biden-kormány javaslatot tett a metán többletkibocsátás után fizetendő díj bevezetésére, ami szükségessé teszi a kibocsátásokra vonatkozó pontos jelentések készítését. A novemberben elfogadott európai jogszabályok olyan utat jelölnek ki, amely empirikus kibocsátási adatokat követel meg a gázimportőröktől, míg a két legnagyobb LNG-vásárló, Japán és Korea azt tervezi, hogy kibocsátási adatokat kér a szállítóktól.

Amíg a metánszabványok beépülnek a nemzeti politikákba és a kereskedelmi megállapodásokba, a MethaneSAT segít biztosítani a célok teljesülését, és rávilágít arra, hol marad el a vállalt csökkentés.

Több mint 150 ország írta alá a globális metánkibocsátási vállalást, amely szerint 2030-ig a 2020-as szinthez képest legalább 30 százalékkal csökkenteniük kell a metánkibocsátást. A COP 28-on több mint 50 vállalat részvételével bejelentették az olaj- és gázipari dekarbonizációs kartát , amelyben kötelezettséget vállalnak a metánkibocsátás és a fáklyázás gyakorlatának jóformán teljes megszüntetésére.

Az anyavállalat EDF mellett a MethaneSAT további partnerei a Harvard Egyetem Mérnöki és Alkalmazott Tudományok Kara, a Smithsonian Asztrofizikai Obszervatórium és Új-Zéland űrügynöksége. A küldetés egyesített csapatában világszerte több mint 70, az űrrepülés, a távérzékelés és az adatelemzés területén tapasztalattal rendelkező szakértő vesz részt.

A műholdat Coloradóban építette a BAE Systems, Inc. (korábban Ball Aerospace) Space & Mission Systems egysége és a Blue Canyon Technologies.

A MethaneSAT, LLC az Environmental Defense Fund, Incorporated, vezető nemzetközi nonprofit szervezet leányvállalata. Az EDF a tudomány, a közgazdaságtan, a jog és az innovatív magánszektorbeli partnerségek összekapcsolásával átalakító megoldásokat hoz létre a legsúlyosabb környezeti problémákra. Kövessen minket a Twitteren: @MethaneSAT vagy lépjen velünk kapcsolatba a www.MethaneSat.org weboldalon. Copyright © 2024 MethaneSAT, LLC. Minden jog fenntartva.

A világ egyik vezető nemzetközi nonprofit szervezete, az Environmental Defense Fund (edf.org) átalakító megoldásokat hoz létre a legsúlyosabb környezeti problémákra. Ennek érdekében összekapcsolja a tudományt, a közgazdaságtant, a jogot és az innovatív magánszektorbeli partnerségeket. Az Egyesült Államokban, Kínában, Mexikóban, Indonéziában és az Európai Unióban több mint 3 millió taggal és irodával rendelkező EDF tudósai, közgazdászai, jogászai és politikai szakértői 28 országban dolgoznak azon, hogy megoldásainkat tettekre váltsák. Lépjen kapcsolatba velünk a Twitteren @EnvDefenseFund..

Forrásverzió a businesswire.com címen: https://www.businesswire.com/news/home/20240304867299/hu/

Kapcsolatok
Lexie Michel, Sun Public Relations, lexie@sunpr.com vagy 952-457-1418
Lauren Whittenberg, Environmental Defense Fund, lwhittenberg@edf.org vagy 512-784-2161


Forrás: Environmental Defense Fund


E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.