OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 26. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2024. február 1., csütörtök 10:48

Haladékot kaptak a 3,5t feletti buszok
    Budapest, 2024. február 1., csütörtök (OTS) - 2024. április 1-ig haladékot kaptak a 3,5t össztömeg feletti autóbuszok, ezt követően térnek át a használatarányos útdíjfizetésre - tájékoztat az obu.utdij.hu portál.

        A kormány 13/2024 (1.30) sz. Korm. rendelete módosította az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjról szóló 2013. évi LXVII. törvényt (Útdíjtv.), az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló 25/2013. (V. 31.) NFM rendeletet (Útdíjrendelet), valamint a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletet (Díjrendelet). Ez alapján 2024. február 1-től nem a megtett úttal arányosan, hanem továbbra is e-matrica vásárlásával lehet rendezni a 3,5 t feletti autóbuszok úthasználatának díját.

Április 1-ig új díjstruktúra keretében az 5 tonna alatti és az 5 tonna feletti járműveket külön kategóriára osztják és várhatóan kevesebbet kell majd a kisebb személyszállító járművekért fizetni, mint az eredeti tervek szerint.

Az e-matricás rendszerben a 3,5t feletti buszokra országos havi és heti (10 napos) jogosultság is vásárolható 2024. február 1-től, azzal, hogy a módosuló Díjrendelet alapján ezen jogosultságok érvényessége 2024. március 31. napján 24 órakor abban az esetben is lejár, ha a megváltásakor hatályos rendelkezések alapján ezen az időponton túl is érvényes lenne. Fontos kiemelni, hogy a 2024. január 31. előtt B2 kategóriára vásárolt havi és heti (10 napos) e-matricák érvényessége nem jár le január hónap utolsó napján, azok az egyes matricatípusok érvényességi idejének megfelelően használhatók.

A buszokat üzemeltető vállalkozóknak érdemes a kéthónapos haladékot fedélzeti eszközök mielőbbi beszerzésére fordítani, mivel januárra már hiány lépett fel a piacon.

    
-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.