OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 2. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. november 3., péntek 12:55

A Magyar Tudomány Ünnepe az Óbudai Egyetemen
    Budapest, 2023. november 3., péntek (OTS) - Az Óbudai Egyetemen időről időre egyre több a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgató. Ők lehetnek a tudományos élet és a megvalósuló innovációk ötletgazdái, motorjai. Kiemelt célunk ezeknek a fiatal tehetségeknek a támogatása - hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente rektor a Magyar Tudomány Ünnepe nyitóeseményén. Az Óbudai Egyetem idén közel harminc programmal csatlakozik a három hét során a Magyar Tudományos Akadémia által meghirdetett országos rendezvénysorozathoz. Az ünnepi megnyitó eseményen részt vett Dr. Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnöke.

    A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozata alkalmat teremt arra, hogy megmutathassuk az Óbudai Egyetem sokszínű és évről évre rendkívül dinamikusan növekedő kutatás-fejlesztési tevékenységét - emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente. Hozzátette: az egyetem befektetői szemléletével a teljes innovációs ökoszisztémát igyekszik lefedni. "Küldetésünk az ötletek felkarolása a nemrégiben létrehozott egyetemi tőkealap támogatásával." Megjegyezte, hogy rendezvénysorozatukban idén közel 30 tudományos rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

Az ünnepségen a Stanford Egyetem legtöbbet idézett kutatói külön elismerésben részesültek. - Az Óbudai Egyetem kutatói közül idén 9 szerepel a kaliforniai Stanford Egyetem idézettségi rangsorában, amely nagy büszkeséget jelent a teljes egyetemi közösségnek. A rektor oklevél átadásával köszönte meg kutatói munkáját Dr. Amirhosein Mosavinak, Dr. Katona Józsefnek, Prof. Dr. Haidegger Tamásnak, Dr. Várkonyiné Prof. Dr. Kóczy Annamáriának, Dr. Kővári Attilának, Prof. Dr. Telegdi Juditnak és Prof. Dr. Rudas Imrének. Prof. Dr. Kovács Levente szintén a díjazottak és a legtöbbet idézett kutatók közé tartozik. Számára Prof. Dr. Gulácsi László kutatási rektorhelyettes adta át az oklevelet. (A 9 díjazott között tisztelegtek Prof. Dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem korábbi rektora előtt, aki 2016-ban hunyt el.)

Az egyetemek az innováció motorjai - emelte ki Dr. Farkas Szabolcs. Hozzátette: ehhez elengedhetetlen a felsőoktatási intézmények és gazdasági szereplők szoros együttműködése, amelynek kiemelkedő példája az Óbudai Egyetem. A kormány célja a kutatás-fejlesztések kiemelt támogatása, amelyek által jelentősen fokozható a gazdaság teljesítménye.

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében megtartják a nagy hagyományokkal rendelkező, népszerű eseményeket is, így többek közt a Számítástechnikai Intelligenciával és Informatikával foglalkozó (CINTI) konferenciát, a "Robotikától a filozófiáig" címmel minikonferenciát a mesterséges intelligencia témakörében, a Kandó villamosmérnöki konferenciát, Kiberbiztonsági workshopot, Tudományos Diákköri Konferenciát, bemutatkoznak továbbá a Neumann János Informatikai Kar kutatócsoportjai is. Emellett sok újdonsággal, szolgálnak idén a karok és kutatóközpontok. Minden szervezeti egység kiveszi részét a nagyszabású eseménysorozatból, amely a hagyományokhoz híven az intézmény "születésnapjával", az Egyetem Napjával zárul november 23-án. Az ünnepségen számos elismerést adtak át.

Az év legtöbbet idézett kutatója díjat Dr. Várkonyiné Prof. Dr. Kóczy Annamária, az MTA doktora vehette át. Az év kutatója díjat Prof. Dr. Péntek Márta, az MTA doktora kapta. Az év Fiatal kutatója elismerést Viktor Patrik vehette át. Hallgatói publikációs díjban részesül BSc/MSc kategóriában: Varga Zoltán. Hallgatói publikációs díjat vehetett át PhD kategóriában: Dénes-Fazakas Lehel. Az Óbudai Egyetem rektora idén Év Alkotója díjat adományozott az Ybl Miklós Építéstudományi Kar két oktatója, Mizsei Anett és Gyulai Levente számára, a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium tervezésében betöltött vezető szerepükért. Az épület a Nemzetközi Construsoft Tekla BIM Awards 2023. versenyén a magyarországi forduló 2. helyét nyerte el. Tudományos Diákköri Munka támogatásáért díjat kapott Prof. Dr. Kisfaludy Márta. Az eseményen adták át a 2023. évi Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásából megvalósuló Új Nemzeti Kiválósági Ösztöndíj pályázat nyerteseinek járó okleveleket, valamint a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjakat is.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat Óbudai Egyetemen tartott programja:
http://conf.uni-obuda.hu/UniObuda_MTU_2023/

Budapest, 2023. november 3.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.