2024. május 3. péntek

2023. november 2., csütörtök 15:35

Budapest, 2023. november 2., csütörtök (OTS) - Újabb magyar startup győzedelmeskedett a Red Dot design versenyén. A Shrooly nevű okos gombatermesztő eszköz a Design Concept kategóriában nyerte meg a rangos nemzetközi elismerést.

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

A Red Dot Design Award a világ egyik legismertebb grafikai és dizájner versenye, melynek díjait minden évben három kategóriában ítélik oda: termékdesign; márka és kommunikációs design és koncepciótervezés. Ez utóbbi kategóriában került a díjazottak sorába a Shrooly, az okos gombatermesztő eszköz.

A termék komplex megoldást kínál az otthoni gombatermesztés szerelmeseinek, biztosítva a növekedéshez szükséges mikroklímát, beleértve a vízellátást, a párát, a hőmérsékletet és a fényt. Mivel automatizált de személyre szabható, a Shrooly tökéletes mind a kezdő, mint a tapasztalt gombatermesztők számára.

A felhasználóknak mindössze annyi dolga van, hogy betegyék a termesztőközeget (az úgynevezett podot) az eszközbe és a Shrooly mobil applikációján beállítsák a termesztési feltételeket. A cég pod kínálatában jelenleg 12 féle ehető és egészségmegőrző hatású gomba található, de a kísérletező kedvű felhasználók a saját gombakultúrájukat is használhatják.

Az eszközben a gomba fajtájától függően akár 7-10 nap alatt termést hozhat, egy pod pedig akár két-három alkalommal is felhasználható. A gomba növekedése az appon keresztül távolról is követhető, szükség esetén pedig az ügyfélszolgálat is elérhető ezen a platformon.

Az innovatív designak köszönhetően a Shrooly nem csak egy okoseszköz, hanem egy kiváló dekorációs elem is. A gép átlátszó ablakain keresztül megfigyelhető a gombák növekedése, a LED fények pedig a felhasználó hangulatának megfelelően állíthatók.

A Shrooly ötlete két fiatal magyar startupper, Palánki Dávid és Schaffhauser Sámuel fejéből pattant ki 2021-ben, amikor egy egyszerű, de hatékony megoldást kerestek az otthoni gombatermesztésre. Először csak saját felhasználásra kezdtek el egy okos eszközt tervezni, azonban az hamar túlnőtt egy garázsprojekten.

Az elmúlt két évben az általuk alapított startup több, mint 6000 eszközt adott el előértékesítésben és kétmillió dolláros bevételt generált. A cég most a tömeggyártás előkészítésén dolgozik egy kínai gyártópartnerrel.

A Shrooly-ról magyar és nemzetközi médiumok is írtak korábban, többek között a Forbes magazin, Design Milk & Co., a Fox és az USA Today. Az alapítók célkitűzése, hogy az otthoni gombatermesztés elérhetővé tételével hozzájáruljanak egy fenntarthatóbb jövőhöz.

Videó: