OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. október 31., kedd 13:35

Az innovációs alapoktól a nemzetközi startupokig - Az Óbudai Egyetemen dinamikusan fejlődik az innovációs ökoszisztéma
    Budapest, 2023. október 31., kedd (OTS) - A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázat második szakaszában az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjának (EKIK) a célja a technológia-, tudástranszfer és az innováció egykapus rendszerének megszilárdítása volt az Óbudai Egyetemen. "Egy olyan rendszert építettünk fel, amelyet mindenki könnyen tud használni, és megvalósul benne a teljes innovációmenedzsment támogatás az ötlettől a céggé váláson keresztül a piaci értékesítésig" - hangsúlyozta Prof. Dr. Haidegger Tamás, az EKIK főigazgatója. Az Egyetem 130 millió forintot nyert, az NKFIH pályázatán, a megvalósítás ideje 24 hónap volt.

    A Hungarian Startup University Program (HSUP) alapjaira építve elsőként az Óbudai Egyetemen létrehoztunk egy a Proof of Concept (PoC) névre keresztelt innovációs projekt-alapú tantárgyat - tájékoztatott Prof. Dr. Haidegger Tamás. Az ötletek megvalósítására és a finanszírozás szerzésére fókuszáló tárgy révén valódi tapasztalatot szerezhetnek a hallgatók - tette hozzá a főigazgató. A modellváltás révén a hasznosító vállalkozások létrehozása könnyebb lett, így az ötletpályázaton nyertesekkel már egy gyorsabb és rugalmasabb közegben dolgozhatnak együtt. A második EIÖ-projekt-szakaszban további ötletversenyeket hirdettünk meg - jóval nagyobb, több mint 48 millió forintos keretösszeggel -, melyből az egyetem 20 millió forintot saját bevételeiből elkülönítve ad hozzá 2 év alatt.

A PoC programból indult el több egyetemi startup is. Az RTEEMS csapata például szenzoros IoT mérőeszközzel foglalkozik. Valós idejű környezeti monitoringrendszert fejlesztenek, amely egy esetleges szennyezés esetén azonnali értesítést küld a felhasználónak. vagy az illetékes hatóságnak. A környezetkárosodás így időben lokalizálhatóvá válik, és semlegesíteni lehet.

Kutatás-fejlesztési együttműködésből vált egyetemi startuppá az úgynevezett "Szalmapaplan-projekt is", amely az SSH Terra Kft. szalmából készült öko hőszigetelő rendszere, és ami már most rendszeres bevételt is hoz a cég számára. Szintén az EKIK-ben inkubálódott a FilaMass csapata, amely 3D nyomtatókat támogató szoftver és hardver fejlesztésbe kezdett, a fenntarthatóbb nyomtatásért, valamint hallgatóknak szóló ingyenes 3D képzéseket is tartanak.

A legfeljebb 10 millió forint nagyságú befektetéseivel az Óbudai Egyetem saját maga támogatja az induló vállalkozásokat, ezzel párhuzamosan a nagyobb igényekre fókuszálva - a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány és Széchenyi Alapok támogatásával - a 10 milliárd forintos tőkével indították útjára az Obuda Uni Venture Capital Zrt. (OUVC) kockázati tőkebefektető társaságot, amely egyedülálló kezdeményezés Magyarországon.

Az Óbudai Egyetem az innovációs ökoszisztéma kiteljesítése érdekében inkubátorházat, valamint Innovációs Irodát is működtet, amely az innovációmenedzsmenttel foglalkozó kollégáknak és az egyetemi pályázatokon kiválasztott és mentorált cégeknek is helyet biztosít.

Idén is folytatódik az Óbudai Egyetemen a HSUP, amely egy olyan e-learning tárgy, amelynek első félévében az innovatív gondolkodásmód kialakítása és a startupvilággal való megismerkedés a cél, míg a második félévben a vállalkozások felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudást sajátíthatják el a hallgatók.

Az Óbudai Egyetem az elmúlt évek során számos eredményt ért el ezen a területen, ezeket idén október 12-én Innovációs és Ipari Nap keretében mutatták be. Az egész napos rendezvényen a cégek és a hallgatók megismerkedhettek meg az egyetem hét karának, illetve az EKIK legújabb innovációival, termékeivel, kutatási projektjeivel. A többszáz főt vonzó eseményen Prof Dr. Galambos Péter, az EKIK főigazgató-helyettese az egyetemen folyó élelmiszeripari robotikai fejlesztéseket, illetve Dr. Drexler Dániel a Kiberorvosi Kompetencia Központ (KIKOK) keretei között zajló rákkutatás legfrissebb eredményeit mutatta be. Az Ybl Miklós Építéstudományi Kar geotechnikai laborral és épületek energiahatékonysági tanácsadásának tervezésével szerepelt. Székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kar ipar 4.0 megoldásokat és ipari geodéziát hozott, de voltak még interaktív nyomdaipari termékek, csomagolások és terméktervezések is. Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar labirintusversennyel, szimulációs fejlesztések prezentációjával, világítástechnikai megoldásokkal, e-busszal és hajtásokkal, valamint sakkozó delta robottal kápráztatta el a közönséget.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.