OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. október 13., péntek 11:50

Újra hasznosítjuk a vörösiszapot - RITKAFÖLDFÉMEK KINYERÉSE ÉS MÁSODLAGOS NYERSANYAGOK ELŐÁLLÍTÁSA A VÖRÖSISZAP KOMPLEX HASZNOSÍTÁSA KERETÉBEN
    Várpalota, 2023. október 13., péntek (OTS) - Az öttagú konzorcium kutatás-fejlesztési projektet valósított meg a Széchenyi 2020 program keretében 1,481 mdFt összköltséggel, 1,003 mdFt támogatás segítségével. A cél a hazai, elsősorban az ajkai tározók bányászati és vegyipari hulladékaként lerakott újabban bauxit maradványnak nevezett vörösiszapban található ásványi nyersanyagok kinyerési lehetőségeinek kutatása, hasznosítási eljárások, technológiák és eszközök fejlesztése. Az összefogás eredménye a vörösiszapban található másodnyersanyagok, köztük fémek és ritkafémek kinyerése, építőipari alapanyagok gyártása, biológiai eljárások alkalmazása, talajjavítási lehetőségek feltárása, kedvező környezeti hatások elérése. A projekt eredményeként számos eljárás és 2 termelő technológia ill. berendezés jött létre Ajkán és Inotán (Csóron). A bauxit maradvány (vörösiszap) újra hasznosítása megkezdődött.

    A részt vevők több területen működő vállalkozások és intézmények összefogását szervezték meg.

A GOLDER Zrt végezte el az ajkai tározó ásványvagyonbecslését és a tervezett hasznosításra vonatkozó gazdaságossági számításokat, a különböző felhasználások esetén várható környezeti, társadalmi és egészségügyi hatások számszerűsítését, a tározó geokémiai modellezését, a karbonlábnyom értékelését, az éghajlatváltozással összefüggő kockázatok meghatározását, reziliencia vizsgálatokat a tervezett hasznosítási alternatívák vonatkozásában, és ezzel az ajkai vörösiszap vagyon megismerése szempontjából jelentős eredményt ért el.

A GEOVOL Kft által a tározón elvégzett reaktor fejlesztés és vizsgálatok eredményeként meghatározásra került a vörösiszap pH-csökkentése elérhető elméleti értéke. A tározói hulladéktestben a CO2 betáplálás és mintavételezés nyomán megvalósult a terjedési vizsgálat. A terjedési modellezések lehetővé teszik a vörösiszap elősemlegesítését, a lúgosság csökkentését.

A Martin Metals Kft által megvalósult és Ajkán beüzemelésre került a vasoxid dúsítmányok kinyerését szolgáló, és a hőálló, valamint gyorskötő cement gyártásra szolgáló pilot berendezés. A Várpalotai iparterületen (Csór telephelyen) megvalósult a vörösiszap felhasználásával történő betongyártó berendezés. Kidolgozásra kerültek a gyártási technológiák, megtörtént a próbaüzem, megkezdődik a termékgyártás. Megindul a termékek, és a projekt során létrejött "know how" piaci bevezetése, értékesítése.

A Bay Zoltán Nonprofit Kft-nek mind a szulfátredukáló baktériumokkal történő, mind a bioszorbenssel történő fémleválasztási kísérletei eredményesnek bizonyultak az alacsonyabb fémtartalmú oldatok kezelésére ott, ahol a klasszikus kémiai, hidrometallurgiai megoldások már nem gazdaságosak. Valamint kidolgozott és nagylabor szinten megvalósított egy olyan feldolgozási eljárást, mellyel a vörösiszap értékes elemei (titán, szkandium) kinyerhetők és a keletkező hulladékok is hasznosíthatók.

A PANNON Egyetem laboratóriumi és kvázi félüzemi szinten sikeres a vörösiszap felhasználása kerámiai- és kötőanyagipari termékek előállítására. A klímakamrás és termőföldi kísérletekkel bizonyította a vörösiszap termésnövelő hatását lágy és fásszárú tesztnövények esetében. A vörösiszap ritkaföldfém komponenseinek elválasztása részleges feltárással, ion-cserés módszerrel, folyadék-folyadék extrakcióval és csapadék képződéssel megvalósult, gazdaságossága dönti el annak alkalmazhatóságát.

A projektről bővebben a Martin Metals Kft és a konzorciumi tagok honlapján olvashatnak.
További információk kérhetők telefonon: Penk Márton konzorcium vezetőtől (+36-30-959-7276).

Martin Metals Kereskedelmi Kft - konzorcium vezető
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft
GEOVOL Tömegárú Fuvarozó és Földmunkavégző Kft
GOLDER Associates (Magyarország) Zrt
Pannon Egyetem
Projekt száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00106
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.