OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)








2023. szeptember 7., csütörtök 10:15

A tehetséggondozás és a közösségépítés a Károli Gáspár Református Egyetem célja a 2023/2024. tanévben is
    Budapest, 2023. szeptember 7., csütörtök (OTS) - 2023. szeptember 4-én a központi tanévnyitó ünnepséggel vette kezdetét a 2023/2024. tanév a Károli Gáspár Református Egyetemen. A rendezvény helyszínéül szolgáló, több mint nyolcszáz fő befogadására alkalmas Kálvin téri református templom teljesen megtelt, az elsőéves hallgatókat Trócsányi László rektor mellett Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230907_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230907_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230907_004.jpg

Varga-Bajusz Veronika, az intézmény egykori hallgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az idén alapítása 30. évfordulóját ünneplő református egyetem a jelentkezési adatok alapján ismét a legnépszerűbb tíz egyetem közé került. Az intézménybe 3777 hallgató nyert felvételt: az általános felsőoktatási felvételi eljárásban 3.266 fő, a pótfelvételi eljárásban 511 fő jutott be és ezzel az egyházi felsőoktatási intézmények között a legmagasabb eredményt érte el. Hozzátette, hogy az egyetemi hallgatóság Magyarország jövőjének meghatározó kincse, ezért az új felsőoktatási modell bevezetésével egyúttal arra is hangsúlyt fektet a kormány, hogy csökkenjen a lemorzsolódás, legyen a mindennapok része a mentorálás és a gyakorlatorientált képzés.

Trócsányi László rektor arra bátorította az elsőéves hallgatókat, hogy merjenek kérdezni, fogalmazzák meg véleményüket a tanultakkal kapcsolatban és minél inkább ragadják meg az intézmény nyújtotta lehetőségeket. Hozzátette, hogy református intézményként a hallgatók lelki életének szükségleteit is fontosnak tartják, a Károli Egyetemi Lelkészség ajtaja minden kar hallgatója előtt nyitva áll. A rektor kiemelte a közösség megtartó erejét. A test és a lélek egységét, egészségét a jó közösség, a jó közösségi élet tudja megteremteni, melyhez hozzátartozik az aktív sportolás is. Ehhez szintén számtalan lehetőséget kínál az intézmény hallgatói részére.

Az istentisztelettel kezdődő ünnepségen Literáty Zoltán, a Hittudományi Kar dékánja az egyetem 30 éves évfordulóján, az emlékezés és a hálaadás évében abban erősítette a Károli Közösségét, hogy Krisztusra építkezve bátran tekinthetünk a jövőre, ha Jézusra alapozunk, akkor az egyetem jövője is jó alapokon nyugszik.

Trócsányi László rektor rektori ciklusának első tanévében számos kezdeményezéssel erősítette a Károli növekvő, mégis családias közösségét. Az intézmény közösségi életét támogató intézkedésekben kiemelt szerepet kapott a református középiskolákkal való kapcsolatfelvétel, a tehetséggondozás és a kutatási programok erősítése. Nemcsak a tanulmányokban, a sportban és a kultúrában is lehetőséget kapnak a hallgatók az egyéni kiteljesedésre, szakmai előmenetelre. Az egyetemi sportélet minőségi fejlesztését támogatva alakult meg a Károli Sport Club, mely öt szakosztállyal várja a hallgatókat. A Károli SC az élsport és a szabadidősport résztvevőinek kínál számos sportolási lehetőséget, közösségi élményt. A Károli Közösség az egyén és a közösség harmóniájára épül, hiszen a hallgatók egyedisége adja a közösség erejét. Az előremutató, közösségerősítő intézkedések a 2023/2024. tanévben is folytatódnak.

Az intézmény alapításának 30. évfordulójáról számos rendezvény keretében méltó módon emlékezik meg az egyetem, a múlt emblematikus eseményeinek felidézése, a református felsőoktatás gyökereire való emlékezés, az intézményt létrehívó lelkület és küldetéstudat erősítése mellett a Károli Gáspár Református Egyetem tervei és célkitűzései is megfogalmazódnak. A református felsőoktatás zászlóshajójaként a Károli missziója a tudatos állampolgárok, felelősen gondolkodó értelmiségiek képzése, akik a társadalmi kihívásokra képesek megfelelő választ adni. Az intézmény ennek a küldetésnek a tükrében figyelmet fordít a munkaerőpiac aktuális igényeire, új képzések meghirdetésével képzéskínálatát a társadalmi igényekre, változásokra reagálva alakítja.

Az ünnepi emlékévet az október 12-én tartandó nemzetközi zárókonferencia zárja az Országgyűlés Felsőházi termében Az egyház és az oktatás a 21. században címmel. A nemzetközi rendezvényre a Károli Gáspár Református Egyetem 30 éves jubileumi kötetének angol nyelvű fordítása is megjelenik.

A jubileumi emlékév alkalmával készülő, az intézmény történetét bemutató 52 perces dokumentumfilm díszvetítésére 2024. február 23-án kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A díszvetítés dátuma utal a Magyarországi Református Egyház Zsinatának 1993. február 24-i ülésére, melyen döntött a Károli Gáspár Református Egyetem megalapításáról. A dokumentumfilm az egyházi felsőoktatás jelentőségét, a jelen és a jövő társadalmában betöltött szerepét mutatja be a Károli Gáspár Református Egyetem harmincéves történetén keresztül. A filmet a díszvetítés után az M5 csatorna tűzi műsorára.

Közkapcsolati és Kommunikációs Igazgatóság
sajto@kre.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.