OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. szeptember 7., csütörtök 09:26

A Technology Innovation Institute bemutatja a világ legerősebb nyílt forráskódú nagy nyelvi modelljét (LLM): a Falcon 180B-t
    Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek, 2023. szeptember 7., csütörtök (Business Wire/OTS) - Az új modell 1. helyen szerepel a Hugging Face ranglistáján a nyílt forráskódú nagy nyelvi modellek között - A 180 milliárd paraméterrel rendelkező modellt 3,5 billió lexikális elemre tanították be, amely a Meta LLaMA 2 számítástechnikai erőforrásainak négyszerese - A Falcon 180B nyílt hozzáférést kínál a kutatók és a kereskedelmi felhasználók számára/Az Egyesült Arab Emírségek (UAE) Technológiai és Innovációs Intézete (TII) a Falcon 180B piacra dobásával ismét feszegeti a generatív mesterséges intelligencia (AI) határait, amely a vezető nagy nyelvi modelljének (LLM) továbbfejlesztett iterációja. Ez az innovatív kiadás megerősíti az Egyesült Arab Emírségek dominanciáját a mesterséges intelligencia terén, a Falcon 180B-t nyílt hozzáférésű modellként kínálva kutatási és kereskedelmi célokra.

        Ez a sajtóközlemény multimédia-tartalommal rendelkezik. A teljes tartalmat itt találja: https://www.businesswire.com/news/home/20230906055033/hu/

A Falcon 40B, nyílt forráskódú mesterséges intelligencia modell figyelemre méltó sikerét követően, amely 2023 májusában gyorsan a nagy nyelvi modellek (LLM) Hugging Face ranglistájának az élére került, a TII, az Abu Dhabi Fejlett Technológiák Kutatótanácsának (ATRC) alkalmazott kutatási pillére továbbra is vezető szerepet tölt be a generatív AI terén. A Falcon 40B a nyílt forráskódú modellek egyik első példánya volt mind a kutatók, mind a kereskedelmi felhasználók számára, és úttörő ugrásnak számított ezen a területen.

Őexcellenciája (H.E.) Faisal Al Bannai, a Fejlett Technológiák Kutatótanácsának (ATRC) főtitkára hangsúlyozta a Falcon pozitív hatását az AI-környezetre, és elmondta: "Olyan jövőt képzelünk el, ahol a mesterséges intelligencia átalakító ereje mindenki számára elérhető. Elkötelezettek vagyunk a fejlett mesterséges intelligenciához való hozzáférés demokratizálása mellett, mivel magánéletünket és a mesterséges intelligencia emberiségre gyakorolt lehetséges hatását nem szabadna néhány kiválasztott embernek irányítania. Habár lehetséges, hogy nem mindenre tudjuk a választ, elhatározásunk továbbra is megingathatatlan: hogy együttműködjünk és hozzájáruljunk a nyílt forráskódú közösséghez, ezzel biztosítva, hogy mindenki osztozhasson a mesterséges intelligencia előnyeiben."

Az elképesztő 180 milliárd paraméterrel rendelkező és 3,5 billió lexikális elemre betanított Falcon 180B az előre betanított LLM-ek Hugging Face ranglistájának élére szárnyal. Különböző tesztfeladatokban felülmúlja az olyan jelentős versenytársakat, mint a Meta LLaMA 2-t, beleértve az érvelést, a kódolást, valamint a jártassági és tudásteszteket.

A legjobb zárt forráskódú nagy nyelvi modellek között a Falcon 180B az OpenAI legújabb GPT 4 modellje mögött áll, és megegyezik a Google PaLM 2 Large teljesítményével, amely a Bard-ot hajtó modell - annak ellenére, hogy feleakkora. A modell engedélyezési keretrendszere a "Falcon 180B TII License"-en alapul, amelynek alapja az Apache 2.0.

Dr. Ebtesam Almazrouei, a TII AI Cross-Center egységének ügyvezető igazgatója és megbízott főkutatója elárulta: "A Falcon 180B piacra dobása jó példája elkötelezettségünknek a mesterséges intelligencia határainak feszegetése mellett, és nagy örömünkre szolgál, hogy megoszthatjuk a világgal a benne rejlő korlátlan lehetőségeket. A Falcon 180B a generatív mesterséges intelligencia új korszakát harangozza be, amelyben a tudományos fejlődés lehetősége a nyílt hozzáférésen keresztül válik elérhetővé a holnap innovációinak táplálásához. Ahogy a tudomány és a technológia élvonalát kutatjuk, víziónk messze túlmutat az innováción: mélyreható kapcsolat ápolásáról szól, hogy áttörő együttműködéssel kezeljük a globális kihívásokat."

Több mint 12 millió fejlesztő fogadta el és telepítette a Falcon első kiadását, így ez a jelentős frissítés készen áll arra, hogy a különböző domének első számú modelljévé váljon, a chatbotoktól a kódgenerálásig és azon túl.

A Falcon 180B a következő főbb nyelvekkel kompatibilis: angol, német, spanyol és francia, korlátozott képességekkel az olasz, portugál, lengyel, holland, román, cseh és svéd nyelveken.

További információért kérjük, látogasson el a FalconLLM.tii.ae weboldalra

Forrás: AETOSWire

Forrásverzió a businesswire.com címen: https://www.businesswire.com/news/home/20230906055033/hu/

Kapcsolat
Jennifer Dewan, Kommunikációs főigazgató
jennifer.dewan@tii.ae.


Forrás: The Technology Innovation Institute


E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.