OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 19. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2022. szeptember 20., kedd 10:20

Nyílt levél dr. Vesztergom Dórának, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatósága Igazgatójának
    Budapest, 2022. szeptember 20., kedd (OTS) -

    Kedves Kolleganő, Kedves Dóra!

Elsősorban szívből gratulálok igazgatói kinevezésedhez, és munkádhoz sok sikert kívánok. Tapasztalatból tudom, hogy milyen óriási felelősséget jelent egy nemzetstratégiai jelentőségű országos meddőségi ellátás vezetőjének lenni.

Nem is olyan régen mi együtt dolgoztunk a Kaáli Intézetben, ahol kiképzésed alatt tudásod legjavát hozva - szakmai felügyeletünk mellett - hálapénz elfogadása nélkül gyógyítottad a meddő betegeket. Az én időmben évtizedekig az volt bevett gyakorlat, hogy az orvosaink nem magán rendelhettek, azon egyszerű oknál fogva, hogy ne legyen átjárás az államilag finanszírozott és a fizetős betegellátás között. Meggyőződésem, hogy ezeket a tiszta viszonyokat a meddő betegek jobban szerették, és országos népszerűségünket is ennek köszönhettük.

Jól megismerted intézetünket, és remélem, hogy nálunk a politikusok által hangoztatott "anyagi visszaélések" léte soha sem merült fel benned, hiszen ezt biztos szóvá tetted volna. Őszintén megmondom, hogy ezért kifejezetten rosszul esett hallani egy volt tanítványtól, kollegától, amit a napokban a Mandiner újságírójának a témát firtató kérdésére válaszoltál: "A korábbi, nagyrészt profitorientált rendszer vizsgálata nem a mi feladatunk." Kerestem a Hippokratészi eskümmel ellentétes "profitorientált" szó jelentését különböző magyar értelmező szótárakban, de nem találtam egyikben sem. Azt meg végképp nem értem, hogy miért és kinek kellene vizsgálni egy olyan intézményt, amelyet az állam megvétel előtt alaposan átvilágított és "anyagi visszaéléseknek" nyomát sem találták.

Ha már a Google keresőben voltam, gondoltam rákattintok honlapodra is: vesztergomdora.hu. Az olvasó számára egyértelmű, hogy a Fertility Art magánklinikádon/magánrendelődben pénzt kérsz a meddőségi panaszokkal jelentkező betegektől. Nemrégen olvastam egy másik interjút a Magyar Nemzetben, melyben azt nyilatkoztad, hogy "Az emberi élet nem lehet üzlet." Kissé árnyalja ezt a hangzatos kijelentésedet az a tény, hogy árlistátok szerint egy komplett női és férfi meddőségi kivizsgálásért  közel 200,000 forintot kell fizetni egy meddő párnak. Nem áll szándékomban ezt az összeget "profitorientáltságnak" minősíteni, de sokaknak úgy tűnhet, hogy az emberi élet mégiscsak üzlet.

Az én szótáramban ez azt jelenti, hogy újra megindult az átjárás a nemzetstratégiai fontosságú finanszírozott meddőségi kezelések és a fizetős magánellátás között. Ez véleményem szerint ellentétes a kormányzati szándékkal és a Kaáli Intézet korábbi gyakorlatával.
Hozzátenném, hogy ez a kettősség szakmailag is erősen kifogásolható. Sokkal jobban jár az a beteg, akit saját orvosa állami intézetben térítésmentesen vizsgál ki, mint az, aki a magánszektorban tévelyeg és utána kénytelen orvost váltani, mert fizetett magánorvosa jogszerűen már nem tudja elvégezni a kezelés "ingyenes részét" egy állami intézetben. Ne felejtsük azt sem el, hogy az időigényes,  részletes meddőségi kivizsgálások alatt már legtöbbször kialakul az a bizalmas orvos-beteg kapcsolat, amely a későbbi siker záloga lehet. A történet soha nem a technikáról, hanem mindig az emberről szól. A siker nem a kémcsőben, nem a számítógépben, hanem az emberek lelkében dől el.

Kedves Dóra! Azt hiszem a meddő párok örömmel fogadnák, ha ezzel kapcsolatban magas állami közigazgatási pozíciódban nyilvánosan kifejtenéd véleményedet/állásfoglalásodat.

Kollégális üdvözlet az egykori munkatársnak.

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

30 251 1360
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.