OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2022. február 7., hétfő 12:20

Id. dr. Béres Józsefre emlékezünk - Február 7-én lenne 102 éves a Béres Csepp feltalálója
    Budapest, 2022. február 7., hétfő (OTS) - 1920. február 7-én, 102 évvel ezelőtt született id. dr. Béres József, a Béres Csepp feltalálója. A magyar tudománytörténet azon szereplői közé tartozik, akit már életében legendává emelt az emberek széles körének megbecsülése és tisztelete. Rendkívüli elhivatottsága, megalkuvást nem ismerő becsületes kitartása, haza- és emberszeretete nemzeti példaképpé nemesítette alakját.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20220207_001.jpg

Éppen 50 évvel ezelőtt, 1972-ben alkotta meg a létfontosságú nyomelemeket komplex formában tartalmazó készítményét, a Béres Cseppet. Úttörő felismeréseit, újszerű nézeteit azonban a kor tudományos képviselői értetlenül, féltékenyen és elutasítóan fogadták. Kuruzslónak kiáltották ki, bűnvádi eljárást indítottak ellene. Sok üldöztetést kellett elviselnie, míg a rendszerváltást követően munkája révbe érhetett. A Béres Részvénytársaság 1989-es megalapítását követően a készítmény hatalmas erővel robbant a köztudatba, a vállalat következetes munkája pedig meghozta a hivatalos elfogadást és elismerést is. A Béres Cseppet 2000-ben gyógyszerként engedélyezték, 2013-ban az elsők között került a hungarikumok sorába.

Id. dr. Béres József 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, 2002-ben Magyarország legrangosabb tudományos elismerésével, a Széchenyi-díjjal tüntették ki. Életművét a Magyar Örökség részeként tartják számon, nevét intézmények, utcák, terek viselik, életútját könyvek, dokumentumfilmek, színdarabok, televíziós játék- és mozifilm is feldolgozta.

Id. dr. Béres Józsefnek a kutatás terén elért eredményei mellett emberi nagysága is példaadó. Életének üzenete: az élet és az emberek szeretete, megbecsülése rendkívül fontos példa a ma emberének. A gyorsan változó nehézségekkel megbirkózni kénytelen emberiségnek nemcsak találmánya válik hasznára, de Béres József életének példája is erőt adó útmutató, mely - mindannyian érezzük - aktuálisabb, mint valaha.

Február 5-én Kisvárdán id. dr. Béres József születésnapja (február 7.) alkalmából a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete koszorúzással emlékezett névadójára. Az ünnepségen, melyet az ismeretterjesztő társaság székhelyét befogadó Várday István Városi Könyvtár falán elhelyezett domborműves emléktáblájánál tartottak, részt vett a város vezetése és a Béres család tagjai is.

A február 5-ei koszorúzással kezdetét vette a Béres Csepp 50. évfordulója alkalmából elindított eseménysorozat, mely a legendás magyar készítmény megszületését és feltalálójának életművét idézi fel.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.