2024. május 6. hétfő

2022. február 3., csütörtök 12:19

Hatékonyabb mintavétel, biztonságosabb szennyvíztisztítás
    Budapest, 2022. február 3., csütörtök (OTS) - Automata szennyvíz-mintavevő az üzemeltetés, fejlesztés és környezetvédelem szolgálatában

A szennyvíz nagy utat tesz meg, amíg a háztartások lefolyóitól ismét a környezetbe jut, immár megtisztított formában, a víz körforgásának részeként.

A Fővárosi Vízművek a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és öt további, az agglomerációban található szennyvíztisztító üzemeltetőjeként folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, melyek segítségével biztonságosabbá, hatékonyabbá teheti a szolgáltatási területén élők és a környezet védelme szempontjából egyaránt fontos tisztítási folyamatot. Az agglomerációs települések lélekszámának a pandémia miatt ismét gyorsuló növekedését és a megváltozott munkavégzési szokásoknak, a home office terjedésének a csatornarendszer igénybe vételére gyakorolt hatását a telepek fejlesztésével, kapacitásbővítéssel és a legújabb technológiák alkalmazásával próbálja követni a társaság.

A környezetre gyakorolt hatása miatt kiemelt helyen kezeljük a tisztított szennyvíz minőségének rendszeres ellenőrzését. A telepek biztonságos üzemeltetése érdekében pedig a befolyó szennyvíz összetételének elemzésére fektetünk nagy hangsúlyt. Ez, az előre meghatározott és következetesen végigvitt mintavételi és ellenőrzési tervre épülő tevékenység kap most új lendületet hét, a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen már kipróbált és jól vizsgázott automata szennyvíz-mintavevő berendezés telepítésével. Segítségükkel a tisztítótelepekre befolyó és onnan távozó szennyvíz minőségéről kaphat folyamatos és pontos képet a nap 24 órájában az elemzést végző laboratórium. A tisztítók befogadóképessége és tisztítási hatásfoka ugyanis legalább annyira függ a szennyvíz minőségétől, összetételétől, mint mennyiségétől. Ezért is van kiemelt jelentősége a folyamatos monitorozásnak. Ugyanakkor a napszakokhoz kötött fogyasztói szokásokról kapott részletes információk támpontként szolgálnak az üzemeltetés optimalizálásához, így többek közt az oxigénbevitel intenzitása és a vegyszeradagolás is a mért adatok alapján állítható, illetve módosítható.

Az új berendezéseknek köszönhetően jelentősen nő az üzemeltetés biztonsága és hatékonysága. ami a környezetbe visszajuttatott, tisztított szennyvíz minőségére is hatással van. Emellett a telep terhelésének vizsgálatát szolgáló reprezentatív mintavételnek köszönhetően a fejlesztések is részletes adatsorokra építve, a valós igények figyelembe vételével, pontosabban tervezhetőek.

Fővárosi Vízművek