OTS Üzleti Sajtószolgálat
2022. szeptember 25. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2021. október 14., csütörtök 15:15

Önállóan repül a dokkolós drón
    Budapest, 2021. október 14., csütörtök (OTS) - Emberi irányítás nélkül képes feladatot végezni a CollMot Kft. új prototípus fejlesztése, az önellátó drón munkaállomás és annak okos repülő eszköze. Az önellátó drónok munkavégzésével a repülő eszközök által nyújtott szolgáltatások teljesen új korszaka indulhat.

    A repülő robotok (drónok) ugrásszerű népszerűségnek örvendő sokoldalú eszközök, melyek az alkalmazások széles skáláját hódították meg pár év alatt a légifotózástól és filmezéstől kezdve méréstechnikai alkalmazásokon át akár a csomag- és utasszállításig. A drónok használatának erős korlátozó tényezője a szakképzett technikai személyzet állandó jelenlétének szükségessége és az automatizáció alacsony foka.

A 2015-ben az ELTE drónrajos kutatási sikereire (https://hal.elte.hu/drones/) létrehozott startup, a CollMot Robotikai Kutató-fejlesztő Kft. mostanra a hazai rendezvényeken is egyre gyakrabban látható drón fényshow-iról lett ismert (https://collmot.com/). A drónrajok automatizációjával foglalkozó cég jelen projektjében szakképesítés nélkül használható önellátó drón munkaállomás és a kapcsolódó működtető szoftver létrehozását tűzte ki célul.

A drónok automatizálása nem csak a repülés alatti önálló döntéshozatalt jelenti, hanem az eszköz teljes életciklusának emberi beavatkozás nélküli működtetését. Ebbe beletartozik a drón felszállás előtti önellenőrzése, a repülésre alkalmas környezet (időjárási körülmények, szabad légtér, szabad terep) előzetes felmérése, a repülés utáni adatletöltés és adatfeldolgozás, az akkumulátorok újratöltése és a folyamatos rendelkezésre állás a következő programozott vagy új igényre fellépő feladathoz.

Önellátó drón munkaállomással az alkalmazások széles skálája nyílik meg, például építkezések, telephelyek, védendő objektumok állandó drónos felügyelete, nap-, szél-, hő vagy atomerőművek felügyelete, rendszeres mezőgazdasági, természetvédelmi, vízügyi vagy egyéb légifelvételezés, telepített drónos meteorológiai és légszennyezés mérés, vagy akár repülőtér- és határvédelmi feladatok.

A "Kültéri önellátó drón munkaállomás" az NKFIH pályázati alapból megvalósult projekt (https://dock.collmot.com/hu/). Az elkészült prototípus teszteléséhez és alkalmazásspecifikus termékesítéséhez a CollMot Kft. várja az érdeklődő partnereket!

Forrás: CollMot Kft., https://dock.collmot.com
Tájékoztatás: Vásárhelyi Gábor, 20-9928356
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.