OTS Üzleti Sajtószolgálat
2020. október 1. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2020. május 27., szerda 11:40

Az átlagos háztartások fele fogja vissza a kiadásait - Derült ki a BÁV Zálog országos felméréséből
    Budapest, 2020. május 27., szerda (OTS) - A BÁV Zálog májusi, 15 ezer ügyfél válaszát elemző országos kutatása átfogó képet ad arról, hogyan befolyásolta az átlagos magyar háztartások pénzügyi helyzetét a koronavírus járvány és az azzal járó gazdasági bizonytalanság. A megkérdezettek 50%-a kezdett takarékoskodásba, mert anyagi helyzetének további romlására számít. Az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt az új zálogügyfelek száma, de a nyugat-európaihoz hasonló zálogfiók rohamra nem kell számítani.

    A BÁV Zálog 2020 májusában végzett átfogó kutatást a közel 100 zálogfiókot számláló országos hálózatában, hogy felmérje ügyfelei megváltozott pénzügyi helyzetét és igényeit. A BÁV kérdőívét kitöltők 80%-ának van munkája, de a járványhelyzet miatt 15%-uk fizetés nélküli szabadságon van, 30%-ukat csökkentett óraszámban foglalkoztatják, és csupán 35% az, aki változatlan óraszámban és bérért dolgozik.

A megkérdezett ügyfelek fele kezdett takarékoskodni és fogja vissza a kiadásait, amit az is indokol, hogy 13%-uk már most a tartalékait éli fel, illetve 17%-nak kölcsönre van szüksége, hogy fenntartsa magát. A válaszadók 60%-a számít a közeljövőben bevételei visszaesésére, ebből 38% kismértékű, 22% viszont súlyosabb csökkenésre számít. 26%-uk, ide tartoznak a nyugdíjasok is, nem gondolja, hogy változna a pénzügyi helyzete.

A felmérés alapján az ügyfelek csaknem fele (44%) már mindennapi megélhetésének fedezésére, pl. élelmiszervásárlásra, 14%-a pedig a lakhatással kapcsolatos kiadások, a bérleti díj vagy rezsi kifizetésére használja fel a kölcsönt. A korábban felvett kölcsönöknél, a hirtelen jött kiadások között a leggyakrabban, a digitális oktatás bevezetése kapcsán, a számítógépvásárlást említették.

"A felmérés során jelentős számú új ügyfelet regisztráltunk. Sokan most először gondoltak arra, hogy a fiókjaikban őrzött értékeik eladása vagy a bankhitel helyett zálogkölcsönt kérjenek az átmeneti pénzügyi nehézségeik megoldására. Ennek ellenére a nyugat-európaihoz hasonló zálogfiók-rohamra itthon nem kell számítani, hiszen a korlátozások nem voltak olyan szigorúak, mint pl. Olaszországban. A BÁV a korábbinál magasabb kölcsönösszeggel, biztonságos és gyors ügyintézéssel próbál segíteni az ügyfeleinek, hogy sikeresen túljussanak ezen a megterhelő időszakon" - mondta el Dandé Imre, a Magyar Záloghitelezők Országos Szövetségének elnöke, a BÁV zálogigazgatója.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.