OTS Üzleti Sajtószolgálat
2020. december 3. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)
2019. július 3., szerda 13:05

Javában zajlik az Első Európai Nukleáris Verseny a BME-n
    Budapest, 2019. július 3., szerda (OTS) - A Műegyetem ad otthont a középiskolások számára 2019. július 1-5. között megrendezett Első Európai Nukleáris Versenynek. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az Európai Nukleáris Oktatási Hálózat (ENEN - European Nuclear Education Network) által megtartott több napos eseménnyel párhuzamosan az intézmények közös nyári iskolákat is szerveznek európai BSc-s hallgatóknak.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20190703_001.jpg

A július első hetében megtartott rendezvények a Horizon 2020 európai uniós kutatási programban elnyert ENEN+ projekt keretében valósulhatnak meg. A középiskolásoknak szóló Első Európai Nukleáris Versenyen (https://plus.enen.eu/competition/), háromfős csapatok vesznek részt. A két középiskolás tanuló és felkészítő tanáruk pályázati feladata egy nukleáris témájú (nukleáris energia, sugárvédelem, radioaktív hulladékkezelés, orvosi alkalmazások) 3 perces, angol nyelvű videó összeállítása volt. A megmérettetésre 25 csapat munkája érkezett be 10 országból, a kisfilmeket nemzetközi szakmai zsűri értékeli.  A legjobb 15 videót készítő csapat lehetőséget kap arra, hogy a BME egyhetes tudományos tábora alatt bemutassa munkáját.

Javában zajlanak az ENEN BSc nyári iskolák is a Műegyetemen. A hallgatók, amellett, hogy előadásokat hallgatnak valamint laborlátogatásokon és laborgyakorlatokon vesznek részt a BME Nukleáris Technikai Intézet oktatóreaktorában és kapcsolódó laboratóriumaiban, látogatást is tesznek a Paksi Atomerőműbe. A nukleáris szakember-utánpótlás egész Európában komoly kihívásokkal küzd, ezért az ENEN+ projektben kiemelt hangsúlyt kapott a BSc hallgatók megszólítása. A pályázatot - amelyet az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Onkológiai Intézet, a Jövőnk Nukleáris Energetikusáért Alapítvány, a Magyar Orvosfizikai Társaság, az Országos Atomenergia Hivatal, a Varian Medical Systems Hungary, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht., a Paks II. Atomerőmű Zrt., valamint a Gamma Műszaki Zrt. szponzorál - nukleáris energia és radioaktív hulladékkezelés, valamint orvosi fizika és sugárvédelem témakörökben hirdette meg az ENEN+ menedzsmentje eredetileg 30 fő részére, de látva a túljelentkezést, megnövelték a támogatott résztvevők számát 40 főre. A pályázaton magyar hallgatók nem indulhattak, nekik külön lehetőséget biztosítottak és ezáltal a 40 külföldi tanulón kívül még 8 magyar diák is részt vehet a rendezvényen térítésmentesen.

"A BME Nukleáris Technikai Intézete alapításától tagja az európai országok nukleáris oktatásban meghatározó egyetemek hálózatának az ENEN-nek. A BME Nukleáris Technikai Intézete, mint a hazai és a nemzetközi nukleáris mérnökképzés zászlóshajója kiemelkedő fontosságúnak tarja a magas színvonalú nukleáris képzést, a fiatalok minél korábbi megszólítását. Európa-szerte zajlik az atomerőművek üzemidő-hosszabbítása, több ország épít új atomerőművi blokkokat és az orvoslás területén is nagy fejlődés zajlik a nukleáris fizikán alapuló orvosdiagnosztikai és klinikai terápiás eszközök területén. A szakember-utánpótlás érdekében elengedhetetlen a fiatalok megszólítása és szakszerű oktatásuk" - az események kapcsán hangsúlyozta Pesznyák Csilla, a BME Nukleáris Technikai Intézet (NTI) egyetemi docense.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.