OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. június 11., hétfő 09:45

Hóba taposott igazság
    Budapest, 2018. június 11., hétfő (OTS) - Mivel az elmúlt hónapokban több téves híradás is megjelent az első magyar igazán sikeres Himalája Expedícióról, ezért az alábbiakban megszólalnak azok, akik ott voltak, és akiket eddig még nem kérdeztek meg.

        További információk megtalálhatók a http://www.balatonok.hu/himalaja-shisha-pangma-az-elso-magyar-8000-res/ oldalon.

     NYILATKOZAT

Mi, mint az 1987-ik évi Első Magyar nyolcezres expedíció sikeres csúcsmászóinak még életben lévő tagjai az alábbi nyilatkozatot tesszük.

Az 1987. évi Shisha Pangma expedídió hat tagja két csoportban, 1987. október 1-én és 1987. október 8-án feljutott a hegy fő csúcsára.  

     A csúcsot 1987. október 1-én elért csapat tagjai (nem feljutási sorrendben):
     Ozsváth Attila (†) és dr. Nagy Sándor.
     A csúcsot 1987. október 8-án elért csapat tagjai (nem feljutási sorrendben):
     Várkonyi László (†), Vörös László, Csíkos József és Balaton Zoltán.

Teljesítményünket a Kínai Hegymászó Szövetség névre szóló, két nyelvű igazolás kiadásával ismerte el, a Magyar kormány pedig az akkori legmagasabb sport kitüntetést, a Sport érdemérem arany fokozatát adományozta a sikeres csúcsmászóknak.

Az expedíció - elengedhetetlenül fontos - többi tagjai közül Dékány Péter(+) a Sport érdemérem ezüst, Szabó László és dr. Papp Kálmán pedig a Sport érdemérem bronz fokozata kitüntetésben részesült.

A Magyar expedíció sikere a nemzetközi sajtóban is megjelent, így többek között a 2000-ben kiadott "ON TOP OF THE WORLD" című, és a világ nyolcezreseinek megmászását dokumentáló könyvben is szerepel. A dokumentum szerint a magyar hegymászók voltak a Sisha Pangma főcsúcsának 73-74-75-76-77-és 78-ik megmászói.

A Sisha Pangma elzárt és nehezen megközelíthető kínai területen van, ezért a csúcs magassága az újabb és újabb mérések során folyamatosan változott. A hegyet a korabeli térképek 8012 méternek, mai mérések alapján azonban 8024 méter magasságúnak tartják nyilván. Ezek a számadatok azonban ugyanarra a csúcsra vonatkoznak, csak a mérések lettek pontosabbak.

Nagyon sajnálatosnak tartjuk azt a sportszerűtlen magatartást, hogy az 1987-ik évi, sikeres első magyar nyolcezres expedíció után 20-30 évvel, némely a hegy közelében sem járt emberek megkérdőjelezik sikeres honfitársaik teljesítményét és ezzel bárkit is megtéveszthettek.

A Sisha Pangma mint első magyar nyolcezer méter feletti hegy főcsúcsának megmászása hat magyar hegymászó által 1987 októberében megtörtént, ez egy el nem vitatható tény, amely a magyar hegymászás valamint a magyar sport kiemelkedő teljesítménye volt és az is marad.

Budapest 2018.április 18.


     Balaton Zoltán
     Csíkos József
     Vörös László          


     dr.Nagy Sándor
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.