OTS Üzleti Sajtószolgálat
2021. április 11. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)
2017. április 21., péntek 09:18

Újdonság az FCSM tisztítótelepein: szennyvízből nyert elektromos energia kitáplálása az országos hálózatba
    Budapest, 2017. április 21., péntek (OTS) - A Föld Napja (április 22.) alkalmából újabb innovatív előrelépésről számolt be a Fővárosi Csatornázási Művek. Most már nemcsak saját felhasználásra termelnek szennyvíziszapból megújuló energiát, hanem a beszállított hulladékok révén időnként többlet elektromos energiát állítanak elő, amit kitáplálnak az országos hálózatba.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20170421_001.jpg

A Fővárosi Csatornázási Művek a jelentős mennyiségű és a környezetre egyre károsabb összetételű szennyvíziszap környezetkímélő ártalmatlanítási megoldására és a hagyományos energiaforrások mérhető csökkentésére már több mint egy évtizede beindította a biogázprogramját.

Ez a program, méretét, korszerűségét és kivitelezését tekintve, Európában is élenjáró, a kelet-közép-európai térségben pedig, egyedülálló. Egyesíti magában a szennyvíziszap és háztartási szerves hulladékok környezetkímélő feldolgozását, valamint az alternatív energia előállítását. A gondosan tervezett környezetkímélő folyamat során, az Észak-Pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep a szennyvíziszapból és a telepekre beszállított szerves hulladékokból (ételmaradékok, zsírok, növényi olajak, lejárt szavatosságú élelmiszerek) kinyerve a bennük rejlő energiát, biogázt, majd abból hő- és elektromos energiát állítanak elő.

A folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően mostanra azonban újabb mérföldkőhöz érkezett a társaság. Már nemcsak saját szükségletüknek megfelelő - egyébként hatalmas mennyiségű - elektromos és hőenergiát nyerik a megújuló energiából, hanem időszakosan többlet villamos energiát tudnak termelni a fogadott és feldolgozott élelmiszer-hulladékokból. A jövőben, ezekben az időszakokban a telepeken kívülre is szolgáltatnak elektromos energiát. Várhatóan a két tisztítótelepen 200 ezer kWh többlet energiát termelnek majd havonta. (Például ez a mennyiség kb. 3 ezer asztali számítógép egy havi működtetésére elegendő áram.)

     Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.
     PR-iroda

További információ:
Bátori Marianna kommunikációs vezető,
tel.: 459-1697, elektronikus levél: pr@fcsm.hu

HÁTTÉRANYAG

A biogáztermelés folyamata:

A biogáz előállítása egy olyan szabályozott technológia, "anaerob fermentáció", amelyben baktériumok végzik a szerves anyag lebontását, oxigénmentes környezetben, ideális hőmérsékleten és megfelelő átkeverés mellett. A szerves anyag lebomlása több lépcsőben megy végbe. Ezek mindegyikét különböző baktériumcsoportok végzik.

A fermentorokban egy zárt, anaerob technológia keretében megy végbe a szerves anyag bontása. Anaerob, azaz légmentes környezet azért szükséges, mert a biogáz fő összetevője metán, amely az oxigénnel robbanó elegyet képez.

A lebontás számos baktériumtörzs szimbiotikus kapcsolatán keresztül lezajló folyamat. A hidrolitikus baktériumok bontják a nagy molekulájú szerves vegyületeket extra celluláris enzimeikkel, amelynek eredményeként rövid szénláncú zsírsavak, szén-dioxid és hidrogéngáz keletkezik. Ezt követően, a baktériumok második csoportja a rövid szénláncú zsírsavakat alakítja át szerves savakká, többnyire ecetsavvá. A folyamat során újabb szén-dioxid és hidrogéngáz keletkezik. Végül a metántermelés (methanogenesis) megy végbe. A metántermelő baktériumoknak két csoportja van, az egyik az ecetsavat közvetlenül alakítja át metánná és szén-dioxiddá. A másik metántermelő baktériumcsoport pedig, a szén-dioxidot és hidrogént használja fel metán előállítására, az így keletkező biogáz metántartalma elérheti a 70%-ot.

Az anaerob rothasztás megvalósítására a gyakorlatban két jól behatárolt, üzemi körülmények között elfogadott, hőmérséklet-tartomány jöhet szóba. Egyik a mezofil, másik a termofil tartomány. Az optimum az elsőnél 36oC, a másiknál 55oC körül van.
Amíg a szerves anyagból biogáz lesz, az a mezofil rothasztókban csaknem húsz nap, a termofil tornyok viszont, nagyon korszerű technológiával tíz nap alatt állítanak elő biogázt.

A biogázt a szennyvíztisztító telepeken gázmotorokban hasznosítják. A gázmotorral elektromos áramot termelnek. A folyamat során még hő is keletkezik. Az így keletkezett hő kiválóan alkalmas, télen-nyáron, a rothasztó tornyok és a kiszolgáló egységek fűtésére.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.