OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 28. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2015. május 28., csütörtök 10:11

Filmtörténeti élménypark létesül Ózdon
    Budapest, 2015. május 28., csütörtök (OTS) - Interaktív filmtörténeti kiállítást készít Ózdon a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDa). Az uniós forrásból megvalósuló projektről Lovas Lajos főigazgató, Nyalka Antal építész és Pálfi György filmrendező tartott sajtótájékoztatót az ózdi Művelődési Központban. Az egykori kohászati művek területén hamarosan megkezdődő építkezés szervesen kapcsolódik az ózdi Ipari Park kulturális célú átalakítási folyamatába.

    A MaNDa főigazgatója elmondta, a projekt az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében valósul meg, a rendelkezésre bocsátott közel 1 milliárd forintból átalakítják, és új funkcióval látják el a néhai Fúvógépházat, amely Nemzeti Filmtörténeti Élményparkként több szempontból is lehetőséget teremt a magyar filmtörténet kulturális javainak megőrzésére és bemutatására. A nyertes koncepció szerint ugyanis miközben mintegy 200 ezer archív filmtekercs biztonságos tárolására nyílik lehetőség, a kialakított kiállítóterek bevezetik a majdani látogatót a magyar és regionális filmtörténetbe. Lovas hangsúlyozta, hogy a kiállítás tartalmai - a térség turisztikai szokásait figyelembe véve - magyar, szlovák, cseh és lengyel nyelven is elérhetőek lesznek, a hatalmas "greenboxokból", filmes díszletekből kialakított tárlat különleges attrakciója a "filmes karaoké", amikor a vendégek a rendelkezésre álló mini-stúdiókban egy-egy híres filmjelenet erejéig kipróbálhatják színészi képességeiket.

    A projekt szakmai vezetője, Nyalka Antal építész ezután bemutatta a jelenleg rossz állapotban lévő épület átalakítási terveit. Mint jelezte, a közel száz éves múltra visszatekintő gyárcsarnok régi szépségében állhat helyre, miközben egyedülálló lehetőséget teremtenek a filmesek számára egy közel nyolcvan méter hosszúságú és egybefüggő "greenbox-fal" kialakításával. Mint kiderült, az épület adottságait figyelembe vevő tervekben bejárható és temperált "filmes ösvényt" alakítanak majd ki.

    Pálfi György filmrendező üdvözölte a projektet és örömének adott hangot, hogy nem csupán Budapesten, hanem - más európai országok, így Németországhoz hasonlóan - végre kisebb települések is részt vehetnek közös kulturális javaink megőrzésében, bemutatásában. Pálfi felhívta a figyelmet arra, hogy az Ózdon létesülő Filmes Élménypark lehetőségeinek kiaknázására több mód van, mintsem elsőre gondolnánk, hiszen a helyszín kiváló oktatási terepet biztosíthat a jövő filmes generációi számára. Mint fogalmazott, már látja azokat a fiatal növendékeket, akik itt sajátíthatják el a filmkészítés alapismereteit.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.