OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. november 27., csütörtök 11:04

Az AIDS Világnapja
    Budapest, 2014. november 27., csütörtök (OTS) - December 1. az AIDS Világnapja, melyet 1988 óta tartanak meg, ezzel hívva fel a figyelmet a betegség megelőzésének kiemelt fontosságára.

    1981-es regisztrálása óta az AIDS betegség számos áldozatot szedett. A WHO statisztikái szerint a vírus eddig összesen 78 millió embert fertőzött meg, melyek közül 39 millió már meghalt. Jelenleg a világon 35 millió HIV fertőzött ember él.

Az eddigi tendencia folyamatos növekedést mutatott a HIV fertőzések számát tekintve. Ennek mond ellent, hogy a WHO legújabb adatai szerint az új fertőzések száma csökkenést mutat. Míg 2001-ben 3,1 millió új fertőzöttet regisztráltak a világon, addig 2013-ban ez a szám 2,1 millióra csökkent. A csökkenés a gyermekek esetében még jelentősebb, 58%-os volt (2001-ben 580.000 gyermek fertőződött meg, míg 2013-ban 240.000). Ugyancsak jelentősen (35%) csökkent az AIDS-el összefüggő halálozás is (2,4 millió főről 1,5 millió főre). Az Európai statisztikák szerint az évenkénti újonnan diagnosztizáltak 74%-a szexuális úton, 6%-a intravénás droghasználattal, és 1 %-a anyai átvitellel fertőződik meg. A nő, férfi arány: 1:3,2, az újonnan fertőzöttek elsősorban a meleg közösségből kerülnek ki. Az újonnan regisztráltak 40-50%-a már AIDS stádiumban kerül diagnosztizálásra, amikor a kezelés eredménye már kérdéses.
A csökkenésnek fő oka a gyógyszerészeti kutatások sikereiben és a felvilágosítás pozitív hatásaiban keresendők. Ma már elmondható, hogy hatékony gyógyszerkombináció szedése mellett a páciens élete évtizedekkel meghosszabbítható. Mivel a kezelés hatására a testváladékokban nem mutatható ki a halálos vírus, a betegek kisebb veszélyt jelentenek környezetük és az ellátásukban résztvevők számára is. A terápia hatékonyságát mutatja továbbá, hogy a kezelésben résztvevők 75%-a munkaképes és teljes életet tud élni. Itt fontos megemlíteni, hogy a terápia sikerességének fontos tényezője az időben történő diagnosztizálás, illetve a beteg együttműködése a terápiás folyamatban.

A betegség időben történő felismerésének legjobb módja a szűrővizsgálatok elvégzése. Támogatásoknak köszönhetően a Szent László Kórházban lehetőség van ingyenes, megvárható anonim szűrővizsgálatok elvégzésére.

December elsején, az AIDS világnapján a nagyközönség széleskörű tájékoztatása érdekében 13 órától sajtótájékoztató és közönségtalálkozó kerül megrendezésre a XX. kerületi Csili Művelődési Központban, melynek keretein belül a témához kapcsolódó előadások, beszélgetések valósulnak meg.

Az anyag lezárásának dátuma: 2014. november 26.
HU/HIV/0033/14
Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2015. november 26.

További információk:
Törőcsik Mária
torocsik.maria@flexigroup.hu
30/971-0215
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.