OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. október 22., szerda 12:51

A fiatalok 96 százaléka az internetre bízza a diagnózist az orvos helyett
    Budapest, 2014. október 22., szerda (OTS) - A 20 éves fiatalok 96 százaléka az interneten diagnosztizálja magát, majd már kialakult véleménnyel keresi fel az orvost - derül ki a legjobborvos.hu felméréséből. A kutatás azt is megállapította, hogy szívesebben jelentkezünk online egy vizsgálatra, mint telefonon.

    A legjobborvos.hu holnap felmérésében 300 aktív internetfelhasználó vett részt. A 13-77 éves megkérdezettek 25 százaléka férfi, 75 százaléka nő, átlagéletkoruk pedig 38 év volt. A kérdőív az internet az orvos-beteg viszonyra gyakorolt hatásait vizsgálta: többek közt azt, milyen szerepe van a világhálónak az orvosválasztásban, a kezelésekre való jelentkezésben, illetve a tünetekről való tájékozódásban.

Terjed az "e-páciens" jelenség

A felmérés eredményei alapján a válaszadók többsége, 73-96 százaléka keres rá az interneten a tüneteire, mielőtt felkeresné az orvost, és már kialakult véleményét közli a szakemberrel. Az arány a 20 évesek esetén a legmagasabb: ők 96 százalékban tájékozódnak online lehetséges betegségeikről. Legtöbbjük el is hiszi, amit itt olvas: mindössze 13,14 százalék kételkedik az interneten megjelenő egészségügyi információk hitelességében.

Az orvosválasztásnál nem, de a bejelentkezésnél a net vezet

A 20-40 éves páciensek leginkább barátaik ajánlása alapján választanak orvost (85-90 százalék). A 20 évesek második leggyakrabban az internetet hívják segítségül, a 30-50 évesek pedig a háziorvosnál érdeklődnek. Orvosválasztásnál a legfontosabb a szakember tapasztalata: erre 5-ből 4,7 pontot adtak a kérdőívet kitöltők. Ezután a korábbi páciensek véleménye (4,3 pont), illetve a kezelések ára (4,2 pont) következik. A vizsgálatra legszívesebben online jelentkeznek: 68 százalék választaná ezt az utat, főként a 20 éves korosztály (83 százalék). Az is kiderült a kutatásból, hogy az alanyok a magánorvosokban jobban bíznak, mint az állami ellátásban, főként a plasztikai sebészet, a fogászat és a nőgyógyászat szakterületén.


Kapcsolattartói adatok:
Bártfai István
bartfai.istvan@mediatorpro.hu
+36 30 699-4815
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.