2024. április 26. péntek

2014. október 22., szerda 12:51

A fiatalok 96 százaléka az internetre bízza a diagnózist az orvos helyett
    Budapest, 2014. október 22., szerda (OTS) - A 20 éves fiatalok 96 százaléka az interneten diagnosztizálja magát, majd már kialakult véleménnyel keresi fel az orvost - derül ki a legjobborvos.hu felméréséből. A kutatás azt is megállapította, hogy szívesebben jelentkezünk online egy vizsgálatra, mint telefonon.

A legjobborvos.hu holnap felmérésében 300 aktív internetfelhasználó vett részt. A 13-77 éves megkérdezettek 25 százaléka férfi, 75 százaléka nő, átlagéletkoruk pedig 38 év volt. A kérdőív az internet az orvos-beteg viszonyra gyakorolt hatásait vizsgálta: többek közt azt, milyen szerepe van a világhálónak az orvosválasztásban, a kezelésekre való jelentkezésben, illetve a tünetekről való tájékozódásban.

Terjed az "e-páciens" jelenség

A felmérés eredményei alapján a válaszadók többsége, 73-96 százaléka keres rá az interneten a tüneteire, mielőtt felkeresné az orvost, és már kialakult véleményét közli a szakemberrel. Az arány a 20 évesek esetén a legmagasabb: ők 96 százalékban tájékozódnak online lehetséges betegségeikről. Legtöbbjük el is hiszi, amit itt olvas: mindössze 13,14 százalék kételkedik az interneten megjelenő egészségügyi információk hitelességében.

Az orvosválasztásnál nem, de a bejelentkezésnél a net vezet

A 20-40 éves páciensek leginkább barátaik ajánlása alapján választanak orvost (85-90 százalék). A 20 évesek második leggyakrabban az internetet hívják segítségül, a 30-50 évesek pedig a háziorvosnál érdeklődnek. Orvosválasztásnál a legfontosabb a szakember tapasztalata: erre 5-ből 4,7 pontot adtak a kérdőívet kitöltők. Ezután a korábbi páciensek véleménye (4,3 pont), illetve a kezelések ára (4,2 pont) következik. A vizsgálatra legszívesebben online jelentkeznek: 68 százalék választaná ezt az utat, főként a 20 éves korosztály (83 százalék). Az is kiderült a kutatásból, hogy az alanyok a magánorvosokban jobban bíznak, mint az állami ellátásban, főként a plasztikai sebészet, a fogászat és a nőgyógyászat szakterületén.

Kapcsolattartói adatok:
Bártfai István