OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2014. szeptember 12., péntek 13:06

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nyilatkozata
    Budapest, 2014. szeptember 12., péntek (OTS) - A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) örömmel üdvözli a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának áprilisban hozott, és 2014. szeptember 8-án jogerőre emelkedett döntését, mellyel kötelezi a Magyar Kormányt a jogaiktól megfosztott egyházak státuszának helyreállítására, és az elmúlt évek során elszenvedett hátrányaik megszüntetése érdekében kártérítést ír elő.

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Egyházi, Nemzetiségi és Civil kapcsolatokért Felelős Államtitkársága 2014. szeptember 11-én, 11.30-kor az Országos Sajtószolgálaton (OS)  keresztül közleményt adott ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága jogerős döntéséről.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) örömmel üdvözli a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának áprilisban hozott, és 2014. szeptember 8-án jogerőre emelkedett döntését, mellyel kötelezi a Magyar Kormányt a jogaiktól megfosztott egyházak státuszának helyreállítására, és az elmúlt évek során elszenvedett hátrányaik megszüntetése érdekében kártérítést ír elő.

Amennyiben ez 6 hónapon belül nem valósulna meg, az érintett egyházak újra a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését kérhetik. A MET ezt fogja tenni.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nem ismeri a többi érintett egyház (vélhetőleg szintén megalapozott) konkrét anyagi követelését, de a magunk nevében a leghatározottabban visszautasítjuk az EMMI szóban forgó közleményének sértő kijelentését: "Figyelemmel a strasbourgi bírósághoz benyújtott kártérítési kérelmekre, azok jellegéből és mértékéből is megállapítható, hogy az érintetteket itt elsődlegesen üzleti célú haszonszerzés motiválja."

Sajnálatos, hogy az EMMI megismétli a sokszorosan hamisnak bizonyult vádaskodást, hogy az új egyházi törvény megalkotását "az adófizető magyar emberek megkárosítását célzó tevékenység" megakadályozása tette volna szükségessé.

A MET kizárólag az egyházi státusz elvesztéséből származó, igazolható és bizonyítható kárának megtérítésére tart igényt.

Az EMMI arról is megfeledkezni látszik, hogy a MET-et más egyházakkal együtt hónapokig tartó, több irányú vizsgálatnak vetették alá, melynek végén Balog Zoltán miniszter aláírásával olyan értékelés érkezett a Parlament Igazságügyi Bizottságához, miszerint egyházunk esetében az elismerés törvényi feltételei minden tekintetben fennállnak.  

Az EMMI nyilatkozat azon további állítása, miszerint "Magyarországon a vallási tevékenységet végző szervezetek jogosultak a személyi jövedelemadó 1%-ának fogadására" azt a hivatalosan megválaszolandó kérdést veti fel, hogy ebben az esetben miért nem kaptuk meg még a 2012-ben felajánlott 1%-okat sem, sőt, az azt követő évek állampolgári felajánlásait sem? Miért küldött a NAV olyan tartalmú leveleket az adózóknak, hogy a MET számára az SZJA 1%-a nem ajánlható fel?

Az EMMI nyilatkozata azt is állítja, hogy a leminősített egyházak folytathatnak felsőoktatási képzést. Ezzel szemben kénytelenek vagyunk közölni, hogy éppen a mostani tanévben tesz meg mindent a Minisztérium, hogy Wesley János Lelkészképző Főiskolán minden szak ellehetetlenüljön.

Az EMMI nyilatkozat utolsó bekezdése is megtévesztő, mivel az csak az un. "bevett egyházakról" szól, és az "egyházi személyek" kedvezményeiről. Ezek a juttatások a diszkriminált felekezetek esetében nem érvényesülnek.

Kellemetlen, de mégis utalnunk kell arra, hogy a Strasbourg-i Bíróság azért nem vette figyelembe a magyarországi jogszabályváltozásokat, mert azok már a Velencei Bizottság és a Magyar Alkotmánybíróság szakmai szűrőjén is fennakadtak.

Ezen a helyzeten az sem javít, hogy az inkriminált jogi tételek (visszamenőleges törvénykezés, egyház és egyház megkülönböztetése stb.) időközben az Alkotmánybíróság által nem érinthető Alaptörvénybe kerültek. Nyilvánvaló, hogy nem a Strasbourgi Bíróság által figyelembe vett európai alapnormákat kell a változó magyar szabályozáshoz igazítani. A Magyar Alaptörvényt és a sarkalatos törvényeket az Európában elfogadott jogi értékekkel kell megfeleltetni.

Bízom benne, hogy az Egyházi, Nemzetiségi és Civil kapcsolatokért Felelős Államtitkárság nem a teljes Magyar Kormány (talán nem is a Minisztérium), hanem csupán a saját nevében tette ezt az ellentmondásos nyilatkozatot. A MET várja a minisztérium felelős helyreigazítását, és azt, hogy erkölcsi elégtételt is szolgáltat a megbántott közösségeknek, köztük egyházunknak, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek is. A Strasbourg-i Bíróság jogerős döntéséből eredő tárgyalási kötelezettség tudomásunk szerint az Igazságügyi Minisztériumot terheli, mellyel meggyőződésünk szerint korrekt és eredményes megállapodásra fogunk jutni.

Dr. Iványi Gábor
Lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke (Budapest)
(+36) 30/200-48-47
metegyhaz@wjlf.hu

Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség - Wesley Stúdió    

Honlap:       wesleystudio.hu
Facebook:   www.facebook.com/met.wesleystudio
Telefon :      06 -1-210-54 00/266
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.