OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 28. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2010. április 22., csütörtök 09:42

Vagyonosodási vizsgálatok: Vajon véget ér az APEH ámokfutása?
    Budapest, 2010. április 22., csütörtök (OTS) - Mi a különbség a "pénzforgalmi szemlélet" és a "készpénzforgalmi szemlélet" között? Ezt kellene megértetni jogászokkal, ügyvédekkel, bírókkal.

    A legfontosabb különbség, hogy valamennyi adótörvényünk pénzforgalmi szemléletre épül, a készpénzforgalmi szemlélet (magánszemély pénztárcája szemszögéből vizsgálódás) egy APEH kitaláció. Míg a pénzforgalmi szemléletnek vannak adójogszabályi alapjai, addig a készpénzforgalmi szemléletnek nincsenek. Az APEH által kitalált készpénzforgalmi szemléletben a saját bankszámlára készpénzbefizetés kiadás és a saját bankszámláról készpénzfelvétel bevétel. A pénzforgalmi szemléletben e két művelet (egyik zsebünkből a másikba tesszük a pénzt) vagyonváltozással nem jár. A két módszer kölcsönösen kizárja egymást. A készpénzforgalmi szemlélet a Bevételt a tényleges időpontjához képest későbbre, a Kiadást a tényleges időpontjához képest korábbra hozza, ez így fiktív forráshiányt generál. A bírók nem hajlandók érdemben foglalkozni a készpénz és pénzeszköz közötti fogalmi különbséggel. Pont ezért alakulhatott ki a vagyonosodási vizsgálatoknál egy téves bírói gyakorlat. A bírók akkor is a jogszabályellenes APEH módszerrel megállapított forráshiánnyal szembeni ellenbizonyításra kötelezik a felperest, amikor a felperes keresetében az APEH készpénz-egyenleg módszerének jogszabály ellenességét szeretné bizonyítani. Az APEH jogszabályokra nem is tud hivatkozni, csupán bírósági ítéletekre.

Egy ilyen ügy harmadik tárgyalása lesz a Fővárosi Bíróságon (Budapest, II. Csalogány utca 47-49. I.6.) 2010. április 29-én 13 óra 30 perckor. Bíró: dr. Koltai György.

A perben a hatályos törvényeknek megfelelő pénzforgalmi szemléletben és a jogszabályi alapok nélküli készpénzforgalmi szemléletben elkészített vagyonmérlegek ütköznek. Míg a készpénzforgalmi mérleg több tízmillió forint forráshiányt eredményez, addig a pénzforgalmi vagyonmérleg többletet mutat. Bízom benne, hogy a tárgyalás után vége szakadhat az APEH ámokfutásának a vagyonosodási vizsgálatokban. Ellenkező esetben az APEH végérvényesen átveheti a hatalmat adóügyekben a bíróságokon: első fokon APEH dönt, másodfokon APEH dönt, a bíróságon volt APEH-jogász bíró képviseli és érvényesítheti az APEH álláspontját. Az adójogszabályok értelmezése speciális szakértelmet igényel. A "volt APEH jogász" adóügyi végzettséget nem igazol. Eddig a bíró a szakértelmet kizárta a tárgyalásról azzal, hogy az okleveles adószakértőt sem tanúként, sem szakértőként nem engedte meghallgatni. A hallgatóság soraiból viszont nem lehet kizárni a szakértelmet, a nyilvánosság kontrollját. Kontrolláljuk ezt a bírósági döntést!

Angyal József okleveles adószakértő, igazságügyi adó- és járulékszakértő

www.venusz-szoftver.hu
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.