2014. augusztus 18., hétfő 09:34

A pofátlan Soós Andrea Klára ügyvéd megtéveszti a 98 százalékos különadó kárvallottjait. A média asszisztál ehhez. (1. rész)
    Budapest, 2014. augusztus 18., hétfő (OTS) - A média már eltévedt a 98%-os különadó-visszaigénylés útvesztőjében. Sorra jelennek meg a minden szakmai alapot nélkülöző tudósítások a 98%-os különadó visszaigényléséről.

    A médiát a Strasbourgi perekhez kötődő ügyvédek vitték be az erdőbe. Az Alkotmánybíróság döntése ugyanis nyilvánvalóan megnyitott egy újabb jogorvoslati lehetőséget. Amíg ezt ki nem merítik az adózók, addig nem folytatódhat ügyük Strasbourgban. Az ügyvédek nem érdekeltek abban, hogy Magyarországon elintézést nyerjen a 98%-os különadó ügye, mert akkor a Strasbourgi perek okafogyottá válnak. Ennek megfelelően az ügyvédek, például Karsai Dániel, Soós Andrea Klára eleve olyan megoldást javasolt, amelyik nyilvánvalóan nem vezethet eredménye, így folytatódhatnak a Strasbourgi perek. A kiszivárogtatott rémhírek is ezt a célt szolgálták: bírságolhat a NAV, 180 napos határidő, teljes egészében szja mentesen visszajár a különadó, vagyonosodási vizsgálat indul a visszaigénylőkkel szemben, zavaros a jogi helyzet, egészségügyi hozzájárulást kell vonni a különadó alapból, stb. Ezekből a rémhírekből semmi sem igaz.

A 2014. augusztus 18-i Népszabadság címlapján megjelent írás a 98 százalékos különadóról már "bicskanyitogató". A címe: "Átverik a közszolgákat". Igen, Soós Andrea Klára ügyvéd önös érdekből átveri a közszolgákat. A cikk tele van csúsztatással, valótlan információkkal. Az ügyvéd minden mondata arra irányul, hogy megakadályozza a 98 százalékos különadó visszaszerzését hazai jogorvoslat keretében. A jogi helyzet csak Soós Andrea Klárának zavaros, mert azt akarja, hogy zavaros legyen. Az okleveles adószakértő számára egyértelmű a helyzet. Nézzük részleteiben.

Az Adózás rendjéről szóló törvény két paragrafusa ad lehetőséget a jogorvoslatra az Alkotmánybíróság döntését követően. Az Art. 124/C.§ az adó visszatérítés feltételeit írja le, míg az Art 124/B.§ az önellenőrzés keretében való jogorvoslatot. Az adó visszatérítésre valóban csak az Alkotmánybíróság döntését követő 180 napig van lehetőség. Az önellenőrzésre viszont az elévülési időn belül lehet sort keríteni. Az adó visszatérítés csak akkor alkalmazható, ha az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal semmisíti meg a jogszabályt. Jelen esetben nem ez történt. A "strasbourgi ügyvédek" kérelmeit kezdetben a NAV határozatban utasította el. Később - egy Kúria-döntést követően - már érdemi elbírálásra alkalmatlannak minősítette. A NAV jogszerűen teszi ezeket a lépéseket. Az önellenőrzésre is két lehetőség van. Sokan adnak be az AB határozatra való hivatkozás nélküli "normál" önellenőrzést". Ezeket is joggal kifogásolja a NAV és vonja adóellenőrzés alá.

A kristálytiszta jogi helyzet: Art. 124/B.§ szerinti önellenőrzés benyújtása esetében az adóhatóságnak - 15 napon belül, ellenőrzés lefolytatása nélkül - abban a jogkérdésben kell állást foglalnia, hogy a nemzetközi szerződésbe ütközés önellenőrzés keretében orvosolható-e? A NAV jogalkalmazó, tehát érthető a bizonytalankodása. Ám a Kúria állást foglalt ebbe a jogkérdésben:
"Az önellenőrzés akkor felel meg céljának, rendeltetésének, ha alkalmas azoknak a bevallásoknak a korrigálására is, amelyek beadása Alaptörvénybe, nemzetközi szerződésbe ütközik." Az erről az ítéletről szóló közleményt a Kúria Sajtótitkársága 2014. június 2-án tette közzé. Az egyértelmű Kúria döntés után 1 hónappal az ATV Start reggeli műsorában dr. Karsai Dániel ügyvéd még mindig azt tanácsolta mindenkinek, hogy ne önellenőrzést, hanem visszatérítési kérelmet nyújtson be.

Ha a magánszemély az Art. 124/B. paragrafusra hivatkozással nyújtja be az önellenőrzést, akkor a NAV Elnök körlevele is hatástalan marad, mert az ilyen önellenőrzés esetében az ellenőrzés és így a bírság kiszabása is kizárt!

Ha az adóhatóság ésszerű határidőn belül nem hoz határozatot az önellenőrzésben felvetett jogkérdésben, akkor az Art. 71.§ alapján felügyeleti intézkedés iránti kérelemmel lehet a felettes szervhez lehet fordulni, hogy kötelezze határozat hozatalra az elsőfokú adóhatóságot. Ha ez a kérelme is hatástalan marad, akkor a bíróságtól lehet kérni nemperes eljárás keretében az adóhatóság határozathozatalra kötelezését.(folyt.)
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



2014. augusztus 18., hétfő 09:36

A pofátlan Soós Andrea Klára ügyvéd megtéveszti a 98 százalékos különadó kárvallottjait. A média asszisztál ehhez. (2. rész)
    Budapest, 2014. augusztus 18., hétfő (OTS) -

    Az önellenőrzés benyújtásánál figyelni kell arra, hogy az AB döntésből nem a Soós Andrea Klára és köre által javasolt adómentesség következik. A speciális 98 százalékos adómérték alkalmazási tilalmával helyreálltak az általános személyi jövedelemadó törvénybeli szabályok. A 2010-es év tekintetében ez azt jelenti, hogy a magánszemély által pótlólagosan befizetett különadó különbözet jár vissza. A 2011-es évtől kezdődően 98 százalékos különadó alapot a szja bevallás "Egyéb jövedelem" során kell szerepeltetni és csak az szja -val csökkentett különadó jár vissza. E körben tévesen jelent meg a kormányszóvivői tájékoztatóban, hogy a 27 százalék eho -val is csökkenteni kell a visszajáró különadót. A 27 százalék ehot ugyanis a kifizető már megfizette, az a magánszemélyt így már nem terheli. Tehát a "kormánydöntés" is megerősíti az okleveles adószakértő eddig hangoztatott álláspontját, hogy a külön adóalapot egyéb jövedelemként kell figyelembe venni. Emiatt nincs szükség jogalkotói aktusra. Felesleges erre várni. Lehet, hogy nem is fog megszületni, de lebegtetése alkalmas arra, hogy a NAV húzhassa az időt.

Óriási a média felelőssége ebben a kérdésben. A strasbourgi ügyvédek eddig orránál fogva vezették a médiát. Megítélésem szerint a média feladata a szakszerű tájékoztatás és nem az emberek félrevezetése önös ügyvédi érdekből. A témában különösen félrevezető írások jelentek meg már korábban is a Népszavában, Népszabadságban, HVG-ben, Indexen, Origón. ATV Start, ATV Egyenes beszéd műsorokban és még folytatni lehetne a sort. Képes-e a média belátni a hibáját? Augusztus 25-én ugyanis semmilyen határidő nem jár le. Mindössze Soós Andrea Klára ügyvéd és érdek köre ámokfutása fejeződik be. Az utolsó augusztus 25-ig tartó héten azonban még kaszálni akarnak. Pofátlanul megvágni olyan embereket, akiket az állam egyszer már megvágott.

Angyal József okleveles adószakértő ,  www.angyalado.hu
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.