2014. július 11., péntek 09:00

98 százalékos különadó: szakmai baki vagy elszólás a kormányszóvivői tájékoztatásban az eho levonása?
    Budapest, 2014. július 11., péntek (OTS) - "A jövedelemszerzéskor hatályos személyi jövedelemadóval és egészségügyi hozzájárulás összegével csökken a 98 százalékos különadó visszafizetendő összege a kormány döntése értelmében", áll a kormányszóvivői tájékoztatóban. Ez magyarra lefordítva az jelenti, hogy a kormány elfogadta Angyal József okleveles adószakértő korábbi szakmai álláspontját és a különadó alapot "Egyéb jövedelem"-ként kell adózás alá vonni az Alkotmánybíróság döntése következtében. Végképp tévesnek bizonyultak azok az ügyvédi vélemények, hogy a 98 százalékos különadó alap adómentes lett és egyszerű kérelemmel visszajár a befizetett különadó.

    Az egyéb jövedelmet személyi jövedelemadó terheli és a jövedelem után a kifizető 27 százalék egészségügyi hozzájárulást fizet. Eddig igaz a kormányszóvivői tájékoztató. A 27 százalék ehot azonban a kifizető már megfizette a különadó alap után, tehát a magánszemélyt ez már nem terheli. Ez így egy egyszerű (?) szakmai baki. Ám lehet elszólás is. Elképzelhető, hogy a kormány törvénymódosításban gondolkodik és a különadó alapot 14 százalék (magánszemélytől levonandó) ehoval terhelné.

Miután nem tudjuk, hogy a kormányszóvivői tájékoztató szakmai bakit vagy kiszivárogtatott törvénymódosítási szándékot takar, ezért haladéktalanul önellenőrzést kell benyújtani - most már a kormány által is támogatottan - mielőtt még törvénymódosítás születik. De nem mindegy, hogy milyen tartalommal nyújtja be a különadós az önellenőrzést. A www.angyalado.hu weblapon elolvashatja, hogyan kaphatja vissza a 98 százalékos különadóként befizetett pénze nagyobb részét. Segítek abban, hogy most már mindenki a helyes irányba induljon el.

Angyal József okleveles adószakértő , www.angyalado.hu
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.