2013. november 12., kedd 12:44

A hirdetőknek fontosak a hiteles adatok
    Budapest, 2013. november 12., kedd (OTS) - Minden öt, a nyomtatott sajtóban hirdetésekre költött forintból négy a MATESZ által auditált lapoknál landolt 2013 első félévében - derül ki a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) és Kantar Média immár második alkalommal elkészített Transzparencia Riportjából.

A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:

A hirdetők többsége továbbra is szeretne pontos képet kapni arról, hogy a nyomtatott sajtóban megvásárolt hirdetések hány olvasóhoz jutnak el. Erre utal, hogy az év első felében a listaáras reklámköltés 80 százaléka áramlott a MATESZ által auditált sajtótermékhez. A Kantar Media adatai szerint 2013 első hat hónapjában a vizsgált 282 kiadvány listaáras bevétele összesen 36,1 milliárd forint volt, s ebből 28,9 milliárd vándorolt ahhoz a 111 termékhez, amelyet a MATESZ is auditált.

Különösen látványosak a reklámbevételek közötti különbségek a női, a gazdasági és a sportlapok esetében. A teljes reklámköltés ötödét bezsebelő női kategóriában például a termékeknek ugyan csak valamivel több, mint felét auditálják, a hirdetési bevételeknek azonban a 88 százaléka áramlik ezekhez az újságokhoz. A 14 gazdasági kiadvány esetében 4 auditált termék viszi el a listaáron majd 1,9 milliárdos költés 61 százalékát, míg a sport szegmensben még ennél is nagyobbak a különbségek: az öt címből mindössze egy eladási adatait méri a MATESZ, azonban ez az egy termék bírja a szegmens reklámköltésének közel háromnegyedét.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a teljes hirdetési bevételből a legnagyobb szeletet kihasító országos közéleti, és megyei napilapok szinte kivétel nélkül az auditálást választják: a print reklámtortából együttesen 49 százalékkal részesedő két kategória 26 termékéből mindössze egy olyan van, amelynek eladási és példányszámait a MATESZ nem ellenőrzi.

Nem csak a cégek számára fontosak azonban a hiteles eladási számok, a médiaügynökségek is jóval nagyobb arányban választják azokat a kiadványokat, amelyek képesek ilyeneket felmutatni. Az ismert ügynökségek listaáras költésének 84 százalékát a MATESZ által auditált kiadványok valamelyikében jelent meg.

Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.