2013. február 27., szerda 13:05

Elkapták a fedlaptolvajokat, ezért jutalmat kaptak - A csatornafedlap-tolvajokat leleplező rendőröket jutalmazott a Csatornázási Művek
    Budapest, 2013. február 27., szerda (OTS) - A színesfémfelvevő-helyeknek tilos bevenni, mégis sorozatban lopják a csatornafedlapokat és víznyelő rácsokat az utakról. A jelentős veszélyhelyzetet teremtő tolvajok egy csoportját kézre kerítő 12 rendőrt jutalomban részesítette a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM).

    

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20130227_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20130227_002.jpg

A Rendőrség és a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) régóta együttműködik a fedlaplopások visszaszorításában. A rendőrök időről-időre sikeres akciókat hajtanak végre és fognak el lelkiismeretlen fedlaptolvajokat. Ezek a bűnözők vétlen felnőtteket és gyermekeket veszélyeztetnek az ott hagyott tátongó lyukakkal. Egy fedlap alatt akár 7-8 méteres mélység is húzódhat. A fedlapok jelentős része  az úttesten, vagy gyalogátkelők közelében helyezkedik el, tehát sötétben az arra közlekedő autók, vagy járókelők könnyen beleeshetnek és súlyos balesetet szenvedhetnek.

A színesfémfelvevő helyeknek tilos bevenni a közszolgáltatók nevével fémjelzett fedlapokat, a bűnözők mégis folyton próbálkoznak az értékesítésükkel. Két-három ezer forintért kockáztatják embertársaink épségét és a saját szabadságukat. Ugyanis a közlekedés biztonságát veszélyeztetető fedlaplopás bűncselekménynek (Btk. 184. §) számít, amelyet három év szabadságvesztéssel is büntethetnek. Végzetes tragédia esetén, akár 15 évet is kaphatnak a tolvajok.

Tavaly 117 db fedlapot és 475 db víznyelőrácsot vittek el Budapest utcáiról. Az FCSM kára meghaladja a 20 millió Ft-ot. A gépjárműforgalom során megkopott fedlapokat nem lehet újakkal pótolni, mivel a régi megkopott keretbe az új fedlap nem illeszkedik tökéletesen és kibillenhet. Ezért minden esetben a kerettel együtt kell pótolni a fedlapot, mely jelentősen megnöveli a költségeket. Ez éves szinten eddig is több milliós kárt jelentett a társaságnak.

A Csatornázási Művek központi ügyelete a bejelentéstől számítva átlag egy órán belül ideiglenesen elhárítja a veszélyhelyzetet, de ez idő alatt is komoly balesetek történhetnek. Az FCSM hálás az ingyenes hívható 80/455-000 zöld számra befutó lakossági bejelentésekért, mert így nemcsak rövid időn belül tud gondoskodni a pótlásról, hanem sokszor még forró nyomon indulhatnak el a rendőrök a bűnözők kézre kerítéséért.

Az FCSM 12 rendőrnek fejezte ki köszönetét a gyors és sikeres felderítésekért.

További információ:
Bátori Marianna szóvivő (FCSM)
tel.: 30/332-9617,
email: pr@fcsm.hu
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.