2012. augusztus 7., kedd 09:00

Adós, adóslista, felszámolás, milliárdos hiányok
    Budapest, 2012. augusztus 7., kedd (OTS) - Nincs olyan nap, hogy ne olvashatnánk a címben szereplő szavakat, hogy ne botránkoztatnának meg bennünket azzal, hogy a felszámolások és bedőlt vállalkozások száma kontrollálhatatlan mértékben növekszik, hogy ne hívnák fel közvetetten, vagy közvetlen módon figyelmünket arra, hogy ne merjünk vállalkozni, mert a csődkockázat mindenütt ott rejlik. A körbetartozás és a fizetésképtelenség kifejezések az alapvető szókincsünk részévé váltak, a mikro- és kisvállalkozások küszködnek, a családok egzisztenciája megrogyott, az uzsorások virágkorukat élik. A sajtóban szó van a felszámolók aránytalan ügyelosztásának újraszabályozásáról és az végrehajtási, vagyon kényszerértékesítési eljárások aránytalan díjtételeiről. Mindemellett a közszféra helyzete sem rózsás. Tényként olvasható a napokban közzétett adóslistán a NAV kintlévőségek irreálisan magas mértéke, annak költségvetésre gyakorolt negatív hatása és az, hogy a külföldi tőke többek között azért kerül el bennünket, mert a gazdasági környezet bizonytalan, a folyamatok kiszámíthatatlanok és az eljárások költségességét csak azok lassúsága tetőzi.

    Mindezt, a rendszert, az adósbarát környezetet és komor világképet kívánja a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége, a MAKISZ feltárni és megváltoztatni. Mint ahogy dr. Nemes Ákos titkár elmondta paradigmaváltásra van szükség. A rendszerváltás óta eltelt időszakban a követeléskezelés területe szabályozatlan maradt, azon belül csak egyes jogszabályok kerültek módosításra, a helyzet átfogó rendezésének, újraszabályozásának igénye nélkül, mely az általános elvek érvényesülésének torzulásához, az arányok eltolódásához vezetett. A MAKISZ célja a tisztességes fogyasztók védelme, az együttműködő adósok megsegítése és a hitelezővédelem alapjainak megteremtése, a törvényhozás tájékoztatása a piac szereplőinek valós igényeiről és azon felüli megoldási javaslatairól. Ahogy egy adós sokszor egyben hitelező is, akinek a nemfizetése mögött egy neki nem fizető tisztességtelen adós áll, úgy az állam is hitelező, aki áldozatává válik a jogszabályokat kijátszó, eltűnő, vagyonukat kimentve adósságokat felhalmozó, együttműködésre nem hajlandó jogi- és természete személyeknek, amely súlyos költségét végső soron az adófizetők, azaz mi mindannyian viseljük. A közterhek és elvonások mértékének növelése viszont a versenyképességre negatív hatást gyakorol, hosszútávon fenntarthatatlan, olyan, mint a saját farkába harapó kígyó esete. Az ország érdeke, hogy új beruházások induljanak, hogy a magánszféra részéről friss tőke érkezzen a gazdaságba, mely alapja viszont az, hogy a befektetők, vállalkozók - azaz hitelezők - számára biztosított legyen a befektetéseiknek, követeléseiknek kiszámítható alakulása, megtérülés és a szabályozott gazdasági környezet. A MAKISZ üdvözli a kormány Új Magyarország koncepcióját, és a szakmai- társadalmi egyeztetések alapján cikksorozatot indít a közös gondolkodás és tervezés megsegítése érdekében, hogy egy élhetőbb és kiszámíthatóbb piaci környezet alakuljon ki, mely jobban tükrözi az általános erkölcsi, alkotmányos, hitelező- és fogyasztóvédelmi elveket.
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.



Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.