2011. január 24., hétfő 09:46

Családi adókedvezmény: még meg se kaptuk, és az APEH-NAV máris visszavenné!
    Budapest, 2011. január 24., hétfő (OTS) - Az adóhatóság által közzétett családi kedvezmény-nyilatkozat kitöltési útmutatójában szereplő példák sajnos hibásak. Véletlenül a családok kárára. A klasszikus példában élettársak esetében: Én gyerekem, a Te gyereked és a Mi gyerekünk esetében az élettársaknak 2-2 kedvezményezett eltartottjuk és 3-3 eltartottjuk van. Tehát gyermekenként havonta 33 ezer forint adókedvezmény jár és nem 10 ezer forint, mint ahogy az APEH-NAV kitöltési útmutatóban szerepel.

    Szeretném megkönnyíteni a családi kedvezmény kiszámítást. Egy olyan Házaspár-Élettárs kalkulátor tölthető le a www.venusz-szoftver.hu weblapról, amelyik olyan alapvető fogalmakkal számol, mint közös gyermek, saját gyermek. Ha megadjuk a párkapcsolat jellegét is (Házastárs, Élettárs, Egyedülálló), akkor a kalkulátor kiszámítja a családi kedvezmény számításához nélkülözhetetlen kedvezményezett eltartott és eltartottak számát is. Ezen kívül kiszámítja az évközben megosztható családi kedvezmény összegét és javaslatot tesz az optimális megosztásra, hogy minél több pénz maradjon a családi kasszában.

Érdemes számolni, mert az Egyéni vállalkozó is igény beveheti év közben a családi kedvezményt!

Angyal József okleveles adószakértő, matematikus
    

-------------------------------------------------------------------

      Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
      Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
      Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.


Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.