2024. február 27., kedd 12:36

Romlott a lombikbébi kezelések hatékonysága
    Budapest, 2024. február 27., kedd (OTS) - Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) Humánreprodukciós Igazgatósága (HRI)  2022. február 1-től a termékenységi és nemzőképességi zavarok kezelési rendszerének fejlesztésével foglalkozik, amelynek célja többek között a hatékony és eredményes ellátórendszer.  Az intézmény igazgatója Dr. Vesztergom Dóra lett. Szakmai múltjáról  keveset hallottunk csupán annyit, hogy Novák Katalin sógornője.

    Az új igazgató asszony is tanácsadókkal vette magát körül.

Az egyik tanácsadója országos botrányt robbantott ki azzal, hogy 500 életképes embriót dobott a kukába csupán azért, mert nem voltak hajlandó fagyasztásukról gondoskodni.  Döbbenetes, hogy emberi életeket szándékosan megsemmisítő személyek adhatnak tanácsot az emberi életek létrehozásért felelős családbarát kormány magas rangú tisztségviselőjének.

A másik tanácsadója  a Versys klinikán biológuskként dolgozott. Intézetükben  felmerült a gyanúja az illegális petesejt-kereskedelemnek. "Az ügyben a Készenléti Rendőrségi Nemzetei Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználása bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Nincs információ arra vonatkozóan, hogy a bizalmi pozícióba lévő tanácsadók milyen tanácsokat adtak Vesztergom Dórának. Csak annyit tudunk, hogy az államosítás óta a lombikbébi "kezelések száma megduplázódott és átlépte a tízezret." Azt is közzétették, hogy a megduplázódott kezelések száma nem duplázta meg a megszületett gyermekek számát. Véleményünk szerint ebből az a következtetés vonható le, hogy az ellátórendszer hatékonysága és eredményessége romlott.

Azon a véleményen vagyunk, hogy a HRI igazgatója magyarázattal tartozik a demográfiai mutatók iránt elkötelezett  kormánynak, hogy államosított intézetekben miért született a vártnál kevesebb gyermek. A KSH adatai szerint ugyanis Magyarországon a második világháború óta 2023-ban volt a legalacsonyabb s születésszám. Az ország demográfiai helyzete katasztrófális. A kormány korlátlan számban finanszírozza a meddőségi kezeléseket, kivizsgálásokat és a gyógyszereket. Korábbi hivatalos felmérések szerint a csúcsra járatott meddőségi intézetektől évente legalább 3500 gyermek születése lenne elvárható. Négy évvel az államosítás és két évvel a HRI színrelépése után valamint több tíz milliárdos közpénz ráfordítás mellett a kitűzött céltól még nagyon messze vagyunk.

Véleményünk szerint szomorú aspektusa ennek a történetnek a lombikbébi turizmus. Az államosítás előtt a szomszédos országokból hozzánk jöttek a betegek az eredményesebb ellátás miatt, most magyarok ezrei keresik fel a Csehországi meddőségi centrumokat. A túlzsúfolt állami intézetek helyett sokan az ott dolgozó orvosok magánrendelőjébe járnak kivizsgálásra.
Nem tartjuk igazán szerencsésnek és példamutatónak,  hogy még maga a HRI igazgatója is magánrendelésén végez olyan meddőségi kivizsgálásokat, melyek az általa képviselt állami ellátórendszerben ingyenesek lennének.

Szakértő forrásaink szerint az OKFŐ és később a HRI ott követték el a legnagyobb hibát, hogy az államosítás után haladéktalanul nem nyitottak több új nagykapacitású meddőségi centrumot és a megvásárolt magánközpontokban sem hajtottak végre érdemi kapacitás bővítést  a személyi állomány és az infrastruktúra tekintetében. Véleményünk szerint a meglévő intézetekbe egyszerűen nem lehet belezsúfolni kétszer annyi beteget anélkül, hogy az ne menjen a kezelések hatékonyságának és eredményességének rovására. Ennek megoldása ismét kormány vagy kormánybiztos szintű feladat lesz.

Nagy Attila

30 555 9169
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.