2023. november 17., péntek 09:00

Már csak 1 hónap maradt az új panasztörvény előírásainak teljesítésére
    Budapest, 2023. november 17., péntek (OTS) - A nyáron hatályba lépett 2023. évi XXV. törvény, közismertebb nevén az új panasztörvény rendelkezése alapján december 17-ig kell létrehozniuk a hazai 50-249 főt foglalkoztató vállalkozásoknak is saját belső visszaélés-bejelentési rendszerüket.

    A hátralévő egy hónapban az alábbi feladatokat kell elvégezni, amennyiben ezekre eddig nem került volna sor:
     1.    Visszaélés-bejelentési szabályzat elkészítése
A szabályzatnak tartalmaznia kell a foglalkoztatónál alkalmazott bejelentési csatornákat és a bejelentett visszaélések kivizsgálásának menetét. Azt is rögzítenie kell, hogy anonim bejelentés esetén kivizsgálásra kerül-e a panasz, vagy a névtelen bejelentés automatikusan maga után vonja az ügy vizsgálat nélküli lezárását.
     2.    Adatkezelési tájékoztató és adatvédelmi szabályzat frissítése
A bejelentéshez kapcsolódó személyes adatok kezelése, tárolása, felhasználása szigorú szabályokhoz kötött, ezért a vállalkozásnál eddig használt adatvédelmi szabályzatot, illetve az adatkezelési tájékoztatót hozzá kell igazítani a bejelentővédelmi előírásokhoz.
     3.    Szükséges nyomtatványok létrehozása
A visszaélés-bejelentések megtételéhez, adminisztrációjához a választott csatornától függően különböző dokumentumokra lesz szükség, mint maga a nyomtatvány, amelyen írásos formában panaszt lehet tenni, vagy egy igazoló dokumentum arra vonatkozóan, hogy a foglalkoztató fogadta a bejelentést.
     4.    Visszaélés-bejelentési rendszer kiválasztása és kiépítése
A vállalkozásoknak saját erőforrásaik és igényeik figyelembevételével dönteniük kell róla, hogy milyen csatornákat biztosítanak a bejelentések fogadására.
     5.    A rendszer működtetőjének kijelölése
Határozni kell arról is, hogy ki vagy kik lesznek azok, akik a bejelentéseket feldolgozzák, a bejelentővel kapcsolatot tartanak és a vizsgálatokat lefolytatják. A törvény alapján biztosítani kell a pártatlanságot, ezért célszerűen olyan személy/szervezeti egység bízható meg ezzel a tevékenységgel, aki más feladatot nem lát el a vállalkozásnál. Ha bejelentővédelmi ügyvéd foglalkozik a rendszer működtetésével, akkor az összeférhetetlenséget kell kizárni.
     6.    Megvalósítás, törvényi megfelelés
Mindezt a hátralévő 30 nap alatt megvalósítani nem kis feladat. Ha a rendszer működtetésének részleteire vonatkozó döntések már megszülettek, akkor sok terhet vehet le a vezetésről egy olyan webalkalmazás, mely az adatkezelési és adatvédelmi szabályokat biztosítva fogadja a bejelentéseket.
A https://jelents.hu által kínált szolgáltatással a céges alapadatok megadását követően a vállalkozás azonnal, pár kattintással létrehozhatja saját bejelentő felületét, és feltöltheti a szükséges tájékoztatókat. A visszaélés-bejelentéshez szükséges linket megoszthatja munkavállalóival, alvállalkozóival, üzleti partnereivel, közzéteheti a honlapján, így online formában, bármikor benyújtható felé a bejelentés.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.