2023. november 16., csütörtök 13:13

Az autóbuszok a HU-GO rendszerbe kerülnek át 2024. február 1-től
    Budapest, 2023. november 16., csütörtök (OTS) -

    2024. február 1-jével az eddig időalapú autópálya matricával közlekedő autóbuszok is átkerülnek a használatarányos útdíjfizetésbe. A változtatással uniós kötelezettségnek tesz eleget Magyarország - tájékoztat az https://obu.utdij.hu/ portál.

A módosítással összefüggésben csökkenhet az utakon a környezetszennyező személyszállító járművek és a Magyarországot csak az olcsósága miatt tranzitként használó külföldi buszok száma is, mivel az üzemanyagon kívül az új útdíj a matricánál magasabb költségelemet jelent majd. A díjfizetés alapja a megtett kilométer, az emissziós besorolás és a tengelyszám lesz, amelyekhez - új tételként - hozzáadódik a levegő- és zajszennyezéshez kötött külsőköltség-díj is. A díjfizetési kötelezettség 7400 km-nyi úthálózatot érint, amely új szakaszokkal is kibővül, többek közt az M0-ás autóút eddig díjmentes, déli szektorával. Az autóbuszok üzemeltetői akár az interneten is meg tudják venni az úgynevezett viszonylati jegyeket, de ennek számos hátránya van (nem térhet le a kiválasztott útról, maximum öt köztes állomást iktathat be stb.). Kényelmesebb és megbízhatóbb fedélzeti egység (OBU) használata. Ez alkalmas az elektronikus útdíj automatikus bevallására, kizárja a hibázást, ezáltal a büntetéseket és lehetőség van az utólagos fizetésre is.

    
-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.Forrás: OTS Üzleti Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.